· Képek: SHELL Tankstelle Brenner · 2018. október 9. 29

Változnak az üzemanyagok jelölései

Viszlát, megszokás!

Egy uniós irányelv miatt hamarosan lecserélik a töltőállomások kútoszlopain és a motorokon a megszokott jelzéseket, helyüket új, merőben eltérő ikonok veszik át.
Aki gyakran tankolja autóját, valószínűleg csupán a színeket látva is tudja, mely csőért kell nyúlnia - a benzin zöld, a gázolaj fekete, ennyi. Néhány nap múlva azonban szakítanunk kell a megszokással, ugyanis a 2014/94/EU irányelv életbe lépése után a hagyományos 95-ös, 98-as, 100-as, D, stb. jelöléseket és az ezekhez kapcsolódó színeket egyszerű és egyszínű piktogramokra cserélik.
{{articleGallery[19658].caption}}
A legtöbbek által használt 95-ös benzin pisztolyán ezúttal E5 vagy E10 felirat lesz olvasható - a számok az üzemanyag etanoltartalmát jelölik -, mindez egy kör alakú ikonban foglal majd helyet. A gázolaj eddigi betűjelzései helyett B7, B10 és XTL kombináció kerül fel, négyzetalakban bekeretezve, az egyebeket – például a CNG-t és az LPG-t – pedig rombuszalakú szimbólummal jelölik.
{{articleGallery[19660].caption}}
A szabályozás nyomán az új robogókon és motorkerékpárokon található matricákat is lecserélik, hogy összhangban legyen a jelölésekkel, így a futószalagokról mostantól legördülő járműveken már E5 és E10 feliratok szerepelnek majd.