· Képek: MotoGP · 2018. február 5. 70

Menesztették az esernyőtartó hölgyeket a F1-ből

Sziasztok, lányok!

Véget ért a lenge kis szoknyák és csábos mosolyok korszaka, tudniillik a Formula-1 vezetősége úgy határozott, többé nem díszíthetik grid girlök a rajtrácsot. A MotoGP-ben persze egészen más szelek fújnak, a motorosok kiállnak a hagyományok mellett.
Múlt héten jelentette be a Formula-1 tulajdonjogát birtokló Liberty Media, hogy már az idei évtől száműzik a dekoratív esernyőtartó lányokat a versenyekről. A bejelentéssel nem kis megdöbbenést okoztak a sorozat rajongóinak körében, hiszen nem elég, hogy egy több mint hatvanéves hagyománynak vetnek véget ezáltal, de kifejezetten gyorsan és ellentmondást nem tűrően döntöttek a kérdésről.
- Habár az esernyőtartó lányok jelenléte az utóbbi évtizedekben szervesen összekapcsolódott a nagydíjakkal, úgy érezzük, ez a hagyomány nem egyezik vállalati értékeinkkel és ellentmond a modern társadalmi normáknak is. Nem gondoljuk, hogy ez a szokás megfelelő vagy releváns lenne a F1 rajongóinak, legyenek azok idősek vagy fiatalok – indokolta Sean Bratches, a társaság ügyvezető igazgatója a döntést.
{{articleGallery[17220].caption}}
Néhányan örültek az új szabálynak, ám sokkal többen vannak azok, akik nem, ez utóbbiak között vannak a pilóták, a csapatvezetők és maguk a lányok is. Különböző külföldi weboldalaknak több hölgy is nyilatkozott, s mind azt említették, nagyon szerették a munkájukat és sosem tartották lealacsonyítónak azt.
Noha joggal merült fel a kérdés, hogy a motorsportok egyéb területein is követik-e a gyakorlatot, úgy tűnik, egyelőre nem. Így a MotoGP-ben és más kétkerekű szakágakban is maradnak a grid girlök - ahogy azt a Dorna illetékesei már meg is erősítették -, hiszen mint az ottani vezetők elmondták, ők nem látják indokoltnak a változtatást.