A mai, modern járműveken egyre kevesebb lehetőség adódik, hogy a laikus tulajdonos maga is elvégezhesse a fontosabb javításokat, mert a bonyolult technika jobbára különleges célszerszámokat, bizonyos esetekben pedig csak a márkára jellemző kiegészítőket és programokat igényel. Ugyanakkor az Ultra Dermet soha nem látott motorosnak is szüksége lehet egy minimális készletre, hogy bármikor ellenőrizhesse motorja műszaki állapotát vagy éppen elhárítsa a könnyedén orvosolható műszaki hibákat.

Elfér egy polcon

A kikapcsolódásnak is kiváló pepecselés, karbantartás ma már nem azzal indul, hogy feltépjük a garázsajtót és nekiesünk a szeretett kétkerekűnek. Először is nem árt tisztában lennünk azzal, mit igényel a masinánk, amihez elengedhetetlen, hogy megszerezzük a legfontosabb adatokat és a javítással kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó gépkönyvet. Ha az előző tulajdonostól nem kaptál ilyet, bármikor ingyen pótolhatod ezt az erre szakosodott honlapokon.
garazs-szerszamok-felszerelesek-5477
Figyelmeztetésnek sem utolsó, ha kéznél van a gépkönyv, emlékeztetve a csupán 3-5 évente esedékes, ezért gyakran elfelejtett, kötelező műveletekre. Érdemes beszerezni vagy letölteni a motorhoz tartozó könyvet.
Ebből felmérheted, hogy az általában szegényes gyári szerszámkészleten felül minek is kell helyet szorítanod a garázsban. Alapvetően igaz, hogy itt is az olcsó a drága, elvégre a filléres eszközök hamar tönkremennek és könnyen kárt tehetnek a drága csavarokban, vagyis érdemes már elsőre egy erős középminőségre beruházni. Többféle méretű - vagy cserélhető fejű - csavarhúzók, kiegészítve a cserélhető fejekhez passzoló, kisméretű, racsnis nyéllel, villás- és dugókulcskészlet (leánykori nevén: krova), imbuszkulcs szett és a műanyagpatentek eltávolítására alkalmas fogó - ezekkel már bátran belefoghatsz a kisebb-nagyobb műveletekbe.
garazs-szerszamok-felszerelesek-5478
A jó minőségű hajtószárak jellemzője, hogy szerelhetők, így meghibásodás esetén sem kell kidobni őket. Nem olcsó darabok, ezekkel nem a TV reklámokban és a nagyáruházakban fogsz találkozni...
A fentiek bármelyik javítás során kellhetnek, de akad pár apróság, melyek akkor is jól jönnek, ha éppen nincs semmi baja a vasnak. Ilyen a keréknyomásmérő, hogy hidegen ellenőrizhesd a nyomást, és ne több kilométer motorozás után a benzinkúton szembesülj az akkor már fals értékkel. Ugyanígy hasznát veheted egy univerzális multiméternek, tekintve, hogy az idősebb motorok viszonylag gyakran szenvednek túl gyenge vagy éppen erős töltéssel. A négy-hatezer forint között elérhető műszerrel pár másodperc alatt kiszűrheted, hogy a generátor, az akksi vagy a feszültségszabályzó okozza-e a hibát.

Energiával telve Legyél akár lelkes otthoni bütykölő vagy bízd szakemberre a géped, egy dologra mindenképpen szükséged lesz, ez pedig az akksitöltő. Ha előbb nem is, de a téli pihenő alatt mindenképpen töltésre szorul majd a telep, ugyanis a kisméretű motorakkuk rosszul viselik a teljes lemerítést, ami külső fogyasztó nélkül is simán összejöhet a néhány hónapos kényszerszünet során.

garazs-szerszamok-felszerelesek-5474
A készülék kiválasztásakor ügyelj rá, hogy kisméretű, 6-12 amper kapacitású akksikhoz passzoló töltőt vásárolj, esetleg kiegészítve csepptöltés funkcióval. A négy-hatezer forinttól kapható készülék sokat segíthet, hogy minél tovább szolgáljon a géped korántsem olcsó akksija.

Rendhagyó felszerelések

A hagyományos szerszámokon kívül számos egyéb, hasznos kiegészítő is szóba jöhet vásárláskor. Mivel az idomos motorokban könnyen nyoma vész a leejtett anyáknak, csavaroknak, feltétlenül érdemes beruházni egy-egy csipeszes és mágneses végű rugós eszközre, melyekkel a burkolatok lebontása nélkül is kiszedheted az elkóborolt apróságokat. Az ilyen hibákat persze megelőzheted, ha beszerzel néhány pár vékony, gumiborítású szerelőkesztyűt - ez megvédi a kezed, egyben precíz fogást biztosít, meggátolva, hogy elejtsd a legkisebb alkatrészeket.
garazs-szerszamok-felszerelesek-5476
A falra vagy ajtóra rögzített papírtörlőt egy kézzel is tudod kezelni, így nem kell összefogdosni a tekercs tiszta részét. A mellette fityegő széles és szövetes ragasztószalag - más néven bandázs - szintén hasznos és gyakori vendég a garázsban
Bármennyire is ügyesen óvod a bőröd, a kosz és az olaj előbb-utóbb utat talál magának, ezért feltétlenül rendszeresíts - a falra rögzítve - egy papírtekercset, illetve mellé valamilyen kéztisztítót, hogy véletlenül se fogdosd össze a gázmarkolatot és az ülést a kenőanyagtól ragacsos ujjaiddal. Nem muszáj speciális, ipari felhasználásra készült kézmosóra beruháznod, megteszi egy öreg, pumpás flakon is, amibe valamilyen erős tisztítószert öntesz. Szintén jó hasznát veheted a kisméretű, átlátszó, zárható dobozoknak, ezekbe összegyűjtve a „valamire még jó lesz" alkatrészeket, csavarokat, apróságokat.

Könnyíts a dolgodon!

A szerelésen kívül a motorozáshoz is sok-sok fontos kiegészítő lehet indokolt, ide tartoznak például a gép tárolására, mozgatására alkalmas eszközök. Először is fontos, hogy a garázsod biztonságos legyen, ehhez elektronikus és mechanikus védelmi megoldások egész arzenálját találod a boltokban. Részletesebben nem is sorolnám őket, főként, hogy egy korábbi cikkben már alaposan kiveséztük, mivel is teheted igazán bonyolulttá a tolvajok dolgát. Helyette inkább azzal folytatjuk, hogyan lehet egyszerűbb, kényelmesebb a gép tárolása. Ha másik motorral vagy autóval osztozol a helyiségen, valószínűleg jó párszor szenvedtél már a szűk helyen fordulás nehézségeivel. Az Easypmotorbike mérnökei is küzdöttek már nyakig felöltözve, izzadva a gépek tologatásával, ezért gondoltak egy merészet, és elkészítették a szűk beállók legpraktikusabb felszerelését, a kerekeken gördülő motorparkolót:

Nem éppen olcsó, de roppan hasznos, ha kevés hely áll rendelkezésedre

Az ötletes, 3-400 euróba kerülő szerkezettel az eddig kihasználatlan helyekre is besakkozhatod a vasat, illetve a meredek garázslejárókon sem kell többé tolatnod, mert akár 2-3 méter széles helyen is egy mozdulattal megfordíthatod a géped. Vállalkozó kedvű motorosok otthon is elkészíthetik a középállványos vagy a nélküli járgányokhoz passzoló motorfordítót. A nyolc centis kerékátmérőjű, százkilós terhelhetőségű ipari görgők - galvanizált házzal - már 3-4 ezer forintért kaphatók, ezekből a kiviteltől függően négy-kilenc darab kell egy ilyen szerkezethez.
garazs-szerszamok-felszerelesek-5479
Egy másik, hazai megoldás a motor könnyed mozgatására és szerelésére
Ha valaki belevágna, érdemes felkeresnie itt a Sportmotoron SzöszyÁrpi nicknévre hallgató társunkat, ugyanis ő már készített házilag egy hasonló célú, mégis más elven működő, mozgatható motoremelőt. Mielőtt hasonló eszköz elkészítésébe fogsz, érdemes átnézni Árpi fotógalériáját, ahol részletes információt és háromdimenziós képeket találsz a szerkezetről.