· 2017. november 28.

Giacomo Agostini visszatér

A sziget klasszikusai

A világ legsikeresebb GP-versenyzője nem kezdi újra karrierjét, mégis nyeregbe pattan: ő lesz a sztárvendég a januári International Island Classic rendezvényen.
Igazán különleges esemény zajlik majd 2018 január 26-28. között a Phillip Island-i versenypályán. Az Island Classicon négy, világbajnoki MV Agusta köröz majd a 4,45 kilométeres aszfaltcsíkon, kettő közülük az, amivel a most 75 éves legenda, Giacomo Agostini szerzett győzelmeket. A háromhengeres, félliteres gépet 1966 és 1972 között használta, a négyhengeres, 350 köbcentis vassal pedig 1972 és 1973 között láthattuk hasítani. A négy motor egy privát gyűjtemény részét képezi, Milánóban tárolják őket, ám a Phillip Island-i ring igazgatójának, Fergus Cameronnak sikerült megállapodnia a tulajdonosokkal, hogy kölcsönadják ezeket a kincseket. Ago a 350-es vasat hajtja a bemutató során, a másik három gép nyergébe Romano Colombo, Gilmo Paglini és Carlo Elli ül majd. A pályaaktivitása mellett az eseményen harmadszor részt vevő Giacomo találkozik majd a rajongókkal, így lehetőség lesz autogramot kérni tőle vagy közös fotót készíteni vele, továbbá kommentátori szerepet is vállal.
{{articleGallery[16563].caption}}
Az Island Classicon egyébként az Agusták mellett természetesen a többi nagy gyártó klasszikusa is felsorakozik, több mint ötszáz motorkerékpár és háromszáz versenyző lesz jelen, s 56 futamot tartanak majd. Az összecsapások négy- és hatkörösek lesznek, a kategóriákat pedig az alábbiak szerint osztják fel: az I. világháború utáni korszak (1920-1945), klasszikus és poszt-klasszikus (1946-1972), az elfeledett éra és az új korszak képviselői, ezen felül oldalkocsis futamok is helyet kapnak a programban. Ami a gyártókat illeti, a japán nagy négyes mellett többek között a BSA, a Triumph, a Harley-Davidson, a Ducati, a Matchless, a Norton, a Vincent, az Ariel és az Indian is képviselteti majd magát. Az eseményről további információk az alábbi oldalon olvashatók.