· Képek: Pulai László · 2021. január 7. 59

Emelkedő büntetési tételek Ausztriában

Szigorú sógorok

Bűncselekmény lesz a gyorshajtás, és már 80 km/órás tempó miatt bevonhatják a jogsit. Emellett könnyítés is életbe lép, például idén már elfogadják a digitális vezetői engedélyt.
Komoly szigorítások léptek életbe Ausztriában, amiről érdemes tudnia az arra túrázó motorosoknak is. Az idei módosítás után ugyanis könnyen jogsi nélkül maradhat, aki gyorshajtást követ el.

Emelkedő büntetési tételek Ausztriában

Az első és legfontosabb szabály, hogy viszonylag kismértékű gyorshajtásért is keményen megbüntetik a sofőröket, tekintve, hogy immáron a 30 km/órás sebességtúllépés is bűncselekménynek számít. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha bemérnek, akkor onnan már egy métert sem tehetsz meg a motorral – lehet hívni az autómentőt vagy a cimborát, aki hazavisz.
{{articleGallery[28499].caption}}
Az ORF összefoglalójából kiderült, hogy városban 80, lakott területen kívül 140, míg autópályán 170 km/órás sebesség felett automatikusan elveszik a vezetői engedélyt, s ha ez nem lenne elég drákói, a maximális bírságösszeg 2180 euróról kereken 5000 euróra (1,8 millió forint) emelkedett 2021-ben.