Aki esetleg nem ismerné Mókust – van ilyen? – annak gyorsan bemutatjuk, milyen hosszú út is vezetett az első, illegális edzésektől a bajnoki címig.

Mókus hódította el a European Street Freestyle-kupát

– Az egész pályafutásom úgy kezdődött, hogy nagyon szerettem motorozni, egy ideig krosszoztam, sőt nyertem pár versenyt is. Közben a Szimóval gyakoroltam, először csak nyáron a Deseda mellett, majd 2000-ben elmentünk a barátaimmal egy streetfighterversenyre, s a kaposvári gyorsulási versenyen már együtt parodizáltuk az akkori stuntbemutatókat.

Szereplésünk nagyon megtetszett mindenkinek és népszerű lett, több más rendezvény szervezője is meghívott minket. A csapatom hamarosan megfogyatkozott, rövid időn belül csak magam mutattam be a vicces, de veszélyes mutatványokat, míg végül 2002-ben találkoztam Kevin Carmichaellel, a streetfighter szakág Európa-bajnokával a kaposvári bemutatón. A skót motorosnak rendkívül tetszett a gyakorlatom, és elismeréssel adózott az addig még nem látott elemek után. Kevin meghívott Skóciába, ahol közös bemutatóval kápráztattuk el a közönséget, a videóimat pedig neves rendezvényszervezők figyelmébe ajánlotta. Ezek után bemutatkozhattam Walesben, Csehországban, Namíbiában, Írországban, Angliában, a Man-szigeten és Németországban is – mesélte magáról.

Öt évvel ezelőtt Balázs márkát, illetve motort váltott, és a 600RR-ről átült egy ZX-636-ra, s minden évben új elemekkel bővített műsorát. Nemzetközi versenyeken indult, miként az elmúlt hétvégén is – ezúttal a European Street Freestyle Championship törökországi fordulóján vett részt.

herczeg-balazs-mokus-stunt-bajnok
Mókus mindkét nap az élen végzett, míg Végh Tamás két második helyet szerzett Törökországban

Mókus büszkén számolt be róla tegnap, hogy bár nem volt könnyű dolga, hiszen negyven fok feletti (!) forróságban kellett pályára lépnie, de szombaton és vasárnap sem talált méltó ellenfélre, így hozzá került a hatalmas trófea. „Újabb győzelmet szereztem Magyarországnak a European Street Freestyle Championship második, vasárnapi versenyén” – írta tegnap Facebook-oldalán. Gratulálunk, Mókus, csak így tovább, aki pedig meghívná őt rendezvényére, a versenyző honlapján talál részleteket a showról, illetve bemutató feltételeiről.