A tavalyi, rendhagyó szezon után valószínűleg sok motoros kiéhezett már egy komolyabb, több országon átívelő túrára. Nos, akik regisztráltak és megkapták az oltásokat, szabadon útra kelhetnek, legalábbis, ha dél vagy dél-nyugat felé indulnak.

Horvátország, Szerbia és Szlovénia is várja a magyar turistákat

Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között

- jelentették be tegnap délután. „Az utolsó technikai részleteket egyeztetjük a horvát partnerekkel, és a megállapodás még ezen a héten életbe lép” – tették hozzá.

horvatorszag-es-szlovenia-utazas
Aki már megkapta a védettségi igazolványt, karantén és tesztelés nélkül léphet be Szerbiába, Szlovéniába, sőt hamarosan Horvátországba is

Az már korábban kiderült, hogy nincs jelentősége, milyen oltást kaptak az utazásra vágyók, mivel a hazai védettségi igazolványt – a vakcina gyártójától függetlenül – elfogadják Bahreinben, Montenegróban, a Szerb Köztársaságban és Szlovéniában is. Persze az egyes államok feltételei nem teljesen azonosak, főként abban van eltérés, hogy melyik oltás után és hány nappal engedélyezik a határátlépést, amiről részletes összefoglalót találtok a Konzuli Szolgálat honlapján. Ugyanakkor több Facebook-csoportban arról számoltak be, hogy

a gyakorlatban csak a védettségi igazolványt kértek a szlovén határon, és nem firtatták, hogy mikor esett át az oltáson az ember.

Röviden tehát védettségi igazolvány birtokában már most elindulhatsz Szerbiába és Szlovéniába – amihez itt találsz hasznos tippeket –, s jó eséllyel a hétvégén már Horvátország is célpont lehet a motoros világjáróknak.

Frissítve:

Mivel a hozzászólások között felmerült Románia helyzete, utánajártunk, hogy mikorra várható a nyitás keleti határunkon. Jó híreink vannak, ugyanis Florin Citu román miniszterelnök ma délelőtt azt mondta, hogy

Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat, ugyanakkor nem biztos, hogy erről megállapodást is alá kell írni.

Valószínűleg napokon belül véglegesítik valamilyen formában az erről szóló megállapodást – tette hozzá Kelemen Hunor –, vagyis jó eséllyel már májusban szabad lesz az út Erdély felé.