A Hősképzés névre keresztelt kampány lényege, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés helyes technikáját, illetve hogy a laikusok merjenek segíteni az eszméletét vesztett sérültön – derült ki az M1 délutáni műsorából. Az oktatás bárki számára elérhető, ezeket az OMSZ megyeszékhelyeken működő mentőállomásain tartják minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között, azaz legközelebb február és március 26-án délután jelentkezhetnek az érdeklődők.

hoskepzes-mentoszolgalat-ujraelesztes-17168
Gyakori ürügy az életmentésre képtelen vezetők részéről, hogy „Nem nyúlok hozzá, nehogy utólag engem vegyenek elő, mert rosszul csináltam...” Ezzel szemben az igazság, hogy a tétován vagy nem tökéletesen végzett újraélesztésért nem vehetik elő, viszont azért igen, ha egy baleset helyszínére érve nem kezdi meg haladéktalanul a sérültek ellátását
Elmondták: a mentők által észlelt mintegy évi hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a határozott, folyamatos mellkasnyomásokat, s ezzel biztosítja a keringést ara a 10-15 percre, míg odaérnek a szakemberek. Ezúttal is kiemelték, hogy az ember legtöbbször barátai, rokonai társaságában utazik, vagyis ha baj van, az ő sorsuk múlik azon, hogy elég felkészültek vagyunk-e.

A csajodat csókolgasd... Őt inkább tartsd életben!

További újdonság, hogy nemrégiben egy különleges életmentő applikáció jelent meg Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelben közterületi újraélesztésre van szükség.