Nemrég olvashattátok nálunk, hogy kalandmotorral bővül az osztrák-skandináv cég választéka, mégpedig a prototípusként már oly sokszor látott Norden 901-gyel. Várható volt a modell érkezése, nem úgy a kistestvéré, mely természetesen a márkánál megszokott elnevezést viseli – 401-es utótagot kap Norden típusnévvel.

hosqvarna-norden-401
Közúti teszten a Husqvarna A2-es kalandmotorja, a Norden 401

A KTM 390 Adventure technikáját öröklő, karcsú gép már közúti tesztjeit futja, bár a kifejezetten hegyes térdszöget, csekély lábteret és a kezdetleges részleteket elnézve ez még biztosan nem a szériaérett változat. Akárhogy is, azt már biztosra veszik a képet leközlő újságok, hogy a kisebb Norden látható a fotón, míg a modell érkezését 2022 második felére jósolják a pletykák alapján.

Tegyük hozzá, igazi hiánypótló lenne a modell, hiszen a 125-ösöknél és az ötszáz köbcenti feletti kategóriában most is találunk vérbő kalandmotorokat, de az A2-es mezőnyben csak néhány ilyen stílusú gép készül napjainkban. Noha jelen vannak az endurós üléshelyzetű modellek, ezek többsége inkább crossover, mintsem nagy átmérőjű, fűzöttküllős első keréken futó, valódi kalandor.