Aki figyelemmel kísérte a hétvégén a német bajnokság futamait, bizony volt miért és kiért szurkolnia, ugyanis Görbe Soma és Kovács Bálint is brillírozott az egyik legerősebb nemzeti bajnokságként aposztrofált IDM-ben.

Kovács Bálint dobogóra állt, Görbe Soma győzött az IDM-ben

A 22 éve ellenére már rengeteg nemzetközi rutinnal rendelkező Kovács Bálint és az idei esztendőben azonnal mélyvízbe dobott Görbe Soma egyaránt tudatosította mindenkiben, hogy idén akár róluk is szólhat a 2024-es IDM szezon. Oscherslebenben Bálint két harmadik helyet szerzett a vb-erősségű Superbike kategóriában – ezek az első dobogós helyezései az IDM-ben –, míg Soma ismét duplázni tudott a PRO Superstock 1000-ben, és máris 33 ponttal vezet összetettben.

idm-oschersleben-kovacs-balint-gorbe-soma
Kovács Bálint 

Tavaly rendkívül sikeres esztendőt tudhatott magáénak Bálint, hiszen a köztudottan erős német bajnokságban (IDM) abszolút újoncként egy gyári BMW nyergében összetettben a 8. helyen végzett a világbajnoki erősségű Superbike kategóriában. 2024-ben immár kibővült csapattal vágtak neki az idei IDM szezonnak, hiszen Bálint mellett ott száguld a Pro Superstock 1000 mezőnyében a Northen Talent Cup sorozat 2020-as szezonjában bajnoki címet szerző Görbe Soma is.

idm-oschersleben-kovacs-balint-gorbe-soma
Görbe Soma

Az oscherslebeni hétvégén szinte minden kettejükről szólt! A 22 éves Kovács Bálint remekelt már az időmérőn is, hiszen a 4. rajthelyet sikerült megszereznie, aztán amit a két futamon produkált, arról csak a legnagyobb dicséret hangján számolhatunk be. Bálint ugyanis mindkét futamon pazarul szerepelt: végig a dobogó környékén haladt és végül mindkét futamon oda is ért a 3. helyre, azaz megszerezte az első IDM-es pódiumait. Ráadásul a második versenyen végig harcban volt a futamgyőzelemért is. 

idm-oschersleben-kovacs-balint-gorbe-soma
Kovács Bálint (#27, BMW)

„Elképesztő hétvége volt. Mondanám, hogy álomszerű az egész, de kemény munka van mögötte, és végre meg tudtam mutatni azt, hogy mit is tudok. Elképesztően boldog vagyok, szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzá segített ehhez, aki eljuttatott idáig a karrieremben. Ezt mondanám az eddigi egyik legjobb, ha nem a legjobb hétvégemnek, mert egy igazán top bajnokságban top pilóták ellen tudtam megmutatni, hogy én is közéjük tartozom.

idm-oschersleben-kovacs-balint-gorbe-soma
Görbe Soma az MW Performance BMW-jén

Száraz körülmények között végig, egész hétvégén jó tempóm volt, egy körön is sikerült fejlődni, így a jó rajtpozíció megelőlegezte a jó versenyeket. Az első versenyen is meglett a dobogó, de a második kimagaslóan jó volt, ahol nagyon sokáig a győzelemért folyó csatában is ott voltam, végül biztató előnnyel lettem harmadik” – jelentette ki Bálint. A 22 éves versenyző az első futamon 11,5 másodperccel, míg a másodikon már csak 4,9 másodperccel maradt el a győztestől, míg összetettben 47 pontjával feljött a hatodik helyre.

idm-oschersleben-kovacs-balint-gorbe-soma
Kovács Bálint első dobogós helyezéseit szerezte az IDM-ben

Görbe Soma viszont ott folytatta, ahol az első versenyhétvégén abbahagyta. Előbb a szabadedzéseken szerepelt remekül – ezúttal a másodikon lett második, az elsőt megnyerte –, majd megszerezte a pole pozíciót, mégpedig mindkét időmérőt megnyerve. A futamokon pedig ismét feltette a koronát addigi teljesítményére: 6 másodperc előnnyel az első, majd 3 másodperccel a második futamot is megnyerte a Pro Superstock 1000-es kategóriában, összetettben a maximális 100 ponttal vezeti a bajnokságot, már most 33 egység az előnye a holland Ricardo Brink előtt.

idm-oschersleben-kovacs-balint-gorbe-soma

„De jó lesz ilyen eredményekkel a hátam mögött nekimenni a szóbeli érettséginek. Összeségében kiváló hétvége volt ez a mostani, igaz, ezt olyan pályán értem el, ami nem volt soha a kedvenc pályám, és nem titkolom, soha nem is lesz. De most itt kellett bizonyítani. A második edzésen kívül mindent megnyertünk, aminek nagyon örülök. A motor most is kiváló volt, mint mindig, nagyon szépen köszönöm a csapatomnak a kiváló munkát! Az idővel viszonylag szerencsénk volt, bár a vasárnapi versenyen még tele volt vizes foltokkal a pálya, úgyhogy ott a biztonságra kellett elsősorban törekedni” – árulta el a HMA motorosa, Görbe Soma.