· Képek: MTI/Máthé Zoltán · 2018. június 7. 16

Nagyjavítás az autópályán

Mi lesz veled, M1-es?

Naponta negyvenezer kamion és ugyanennyi személyautó halad az M1 autópályán, azaz négyszer több, mint az elmúlt évtizedekben. Az extrém igénybevétel nyomot hagy az aszfalton, ám most úgy tűnik, hamarosan ismét sima és kátyúmentes lesz a pálya.
Az egyik legzsúfoltabb autópályánk gyakran az elméleti kapacitáshatár feletti forgalmat vezet le, ezért az elmúlt hónapok karbantartásainak dacára is sok még a tennivaló. A márciusban elkezdett javítási munkák egészen augusztusig tartanak, első körben a Budapest és Tatabánya közötti szakaszon dolgoznak a szakemberek.
{{articleGallery[18338].caption}}
A már zajló beavatkozásokon túl nagyobb volumenű beruházás is elindul a következő hetekben az M1-es autópályán, mégpedig az országos Komplex útfelújítási program részeként. A közútkezelő megbízásából összesen 14-15 kilométer hosszan végeznek majd sávfelújítási munkákat a kivitelezők hozzávetőleg 4,5 milliárd forint értékben. Ez azonban csak időleges, a megnyugtató és végleges megoldást a főváros és Győr között tervezett 2 x 3 sávos bővítés jelent majd. Eközben a másik forgalmas szakasz, az M7-es is bővül, itt a Balatonvilágos és Budapest közötti szakasz 2 × 3 sávossá bővítése a cél. Ennek hossza a jobb pályán hozzávetőleg 72 kilométer, a bal pályán pedig csupán 25 kilométer, mivel az M7-es bal pályája Székesfehérvártól Budapestig már jelenleg háromsávos.