A Boon számolt be róla, hogy öt év alatt nagyjából 80 ezer forinttal drágult a B-s jogosítvány megszerzésének költsége. A motorjogsiknál kissé árnyaltabb a helyzet, mert többféle módon csökkentheted a fizetendő összeget.

Mennyibe kerül a motoros jogosítvány megszerzése?

A fenti cikk szerint tavaly nyáron 235 050 forintba került a B-s képzés, viszont a kormány 2018-as döntése alapján kedvezményben részesülnek a húsz év alatti, sikeres KRESZ-vizsgát tevő nebulók – ők legfeljebb 25 ezer forint visszatérítést kaphatnak. 

jogositvany-ara-auto-motorkerekpar-2022
2014 óta gyakorlatilag duplájára nőtt a B-s jogsi költsége, és a motoros képzés árai is hasonlóan alakultak

Különböző motoros iskolák árlistáit böngészve úgy fest, hogy az A1-es jogosítvány megszerzése – vizsgákkal együtt – idén 100 és 120 ezer forint közötti összegbe kerülhet, míg aki A1B jogsit szerezne, azaz a B-s mellé tenné le az A1-et, 60-80 ezer forintos árra számíthat.

jogositvany-ara-auto-motorkerekpar-2022
A motoros vezetői engedélyek árát nagyban befolyásolja, hogy korábban sikeres vizsgát tettél-e kisebb kategóriákból vagy akár autóvezetésből

Az A2 jogosítványok árai 120 és 150 ezer forint között alakultak a felbukkant oldalakon, de itt is komoly engedményt kapsz, ha már van A1-ed –  a legtöbb sulinál szinte megfeleződhet az összeg. A korlátlan A-s vezetői engedély már nagyobb falat, jellemzően 200-220 ezer forint, ha nincs korábbi, például A2-es jogsid.

jogositvany-ara-auto-motorkerekpar-2022
Fontos könnyítés a fiataloknak, hogy ha 20 éves kor alatt sikeres KRESZ-vizsgát tesznek, akkor legfeljebb 25 ezer forintos visszatérítést kapnak az államtól

Mi több, ezek csak az oktatás költségei, vagyis ha érdeklődsz, feltétlenül tudd meg, hogy a vizsgadíjak is benne vannak-e! Ugyanis az súlyos tízezrekkel megdobhatja az összeget, kategóriától függően akár 20-25 ezer forintot plusz költséget jelent. Ráadásul továbbra is viszonylag kevés az oktató, azaz ha idén nyáron már vezetnéd a motorod, jól teszed, ha már kora tavasszal jelentkezel valamelyik suliba.