· Képek: GyorsJogsi Autósiskola · 2018. február 13. 18

Szigorodtak a jogosítványszerzés feltételei

Ne vedd a szívedre!

Huszonhat év után változott a közúti járművezetők egészségügyi alkalmasságának megállapításáról szóló rendelet, így a szívbetegek mostantól nehezebben juthatnak vezetői engedélyhez.
A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosításból kiderült, hogy jelentősen kibővítették a szabályozás szívbetegségekre vonatkozó részét. Ez annyit tesz, hogy január 13-tól nem kaphatnak jogosítványt azon hivatásos gépjárművezetők, akik beültetett defibrillátorral vagy egyéb ilyen célú eszközzel élnek. A módosítás érinti az érvényes vezetői engedélyeket is, hiszen a fent említett esetben nem hosszabbítható meg az egészségügyi alkalmasság. A nem hivatásos sofőrök esetében némileg elnézőbbek, ők így is vezethetnek, ám ennek feltétele, hogy panaszaikat eredményesen kezeljék. Az egészségügyi alkalmasság követelményeit és az elbírálás szempontjait a rendelet egyik melléklete tartalmazza, ebben látható, hogy jelenleg két csoportra osztják a vezetőket.
{{articleGallery[17319].caption}}
A másodikba a fent említett hivatásos gépkocsivezetők tartoznak, az elsőbe pedig a nem hivatásos sofőrök, a traktorvezetők és a motorkerékpárosok. A rájuk vonatkozó előírás szerint az illető alkalmatlan a vezetésre, ha például súlyos szívritmuszavarban vagy ún. angina pectoris klinikai tünetegyüttes hatásaitól szenved, vagyis a szívizomzat vérellátási elégtelensége miatt szúró mellkasi fájdalmakkal szembesül, egyéb esetben szakorvosi vélemény dönt az alkalmasságról. A szívritmus-szabályozóval élők esetében kardiológus véleményét kérik arról, hogy az adott személy részt vehet-e a forgalomban vagy sem. A fent felsoroltak csak a legfontosabb részei a módosításnak, a rendelet hosszasan taglalja a kizáró okokat, így az érintetteknek ajánlott alaposan utánanézni a hatályos szabályozásnak. Emellett fontos tudni, hogy a rendeletmódosítás az idegrendszeri betegségeket is érinti, ott is újabb tételekkel bővült a kizáró okok listája.