Korábban már kiderült, hogy a motorosok 70-80 százalékban vétlenek az ún. többjárműves balesetekben, azonban említést érdemel, hogy az ilyen incidensek kiváltó oka rendszerint az, hogy a másik fél nem vette észre a közeledő vagy éppen előtte haladó motort. Hogy elkerüld az ilyen kellemetlen szituációkat, érdemes pár forintot áldozni a minél feltűnőbb megjelenésre. Számos alternatíva kínálkozik, ezek közül szemezgetünk most, kiemelve azt is, hogy melyek nem alkalmasak a közúti használatra.

Minden, mi szemnek ingere...

A túrázók által használt élénksárga mellények és pántok a legolcsóbb, egyben leghatékonyabb módszerek, hogy mi, vezetők is feltűnőbbé váljunk. Egyes motorosgúnyákon már eleve találhatók ilyen elrejthető szalagok, de akkor se ess kétségbe, ha a Tiédhez utólag szeretnéd beszerezni - a pár száz forintos beruházás igazán nem nagy érvágás.
kiegeszito-lampa-fenyvisszavero-3729
Elég pár apró csík, hogy sokkal könnyebben észrevegyenek
Ugyanígy érdemes a divatos mattfekete bukó helyett is valami látványosabb színű fejvédőt beújítani, elvégre ez a legmagasabb pont, amit a másik közlekedő könnyedén kiszúrhat. Ezzel megvolnánk hát, a ruházatunk rendben, ideje a motort is felöltöztetni, amire szintén ezernyi megoldás kínálkozik.

Tudni illik, hogy mi illik

A régi magyar sorozathoz hasonlóan most mi is megpróbáljuk lépésről lépésre bemutatni, hogy láthatóság témakörben mivel érdemes foglalkoznod, és mi az, ami tiltott, vagyis feleslegesen fecséreled rá az idődet. Kezdésként rögtön itt vannak az online forrásokból akár egy-kétezer forintért megvásárolható kiegészítő lámpák és nappali menetfények. Mint arról már szó esett, nem ragaszthatja fel az ember a legolcsóbb kínai vackot a motorjára, vagy ha igen, számíthat rá, hogy az első ellenőrzéskor - de legkésőbb a műszaki vizsgán - csak baja lesz belőle... Keress egy olyan forrást, ahol a szabályoknak megfelelő szettet árulnak, és a bekötést is bízd szakemberre, ha nem vagy biztos abban, hogy otthon magad is meg tudod csinálni.
kiegeszito-lampa-fenyvisszavero-3730
A nappali menetjelzők sokat segítenek, de a valóban szabályos darabok nem éppen olcsók, és a viszonylag bonyolult bekötés is sokakat elriaszt a beruházástól
Sokkal egyszerűbb, ha főként a kamionosokra szakosodott boltokban vásárolsz magadnak fehér és vörös fényvisszaverő csíkokat, melyeket a motoron vagy annak kiegészítőjén (pl. dobozok) elhelyezve, nagyban javíthatsz annak láthatóságán, pláne, ha éppen valahol világítás nélkül parkolsz vele.
kiegeszito-lampa-fenyvisszavero-3733
Autósboltokban ún. méhsejtmintás fényvisszaverőként kell keresned az ilyen fóliacsíkokat. Nem egy nagy összeg, métere 1000-1500 forintba kerül
Fontos kitétel, hogy erre is részletes szabályok vonatkoznak, s ezek értelmében a méhsejtmintás, fehér színű szalag csak a jármű első harmadán, míg a vörös kizárólag a hátsó harmadban kaphat helyet. Eddig sorra vettük az olcsó megoldásokat, azonban ha többet is tudsz áldozni rá, ennél hatékonyabb felszereléseket is találhatsz a piacon. Egyik ilyen a hátsó dobozra rögzíthető helyzetjelző, féklámpa és irányjelző, ami jellemzően a platnin keresztül kap jelet és áramot, így nincs szükség önálló áramforrásra a működéséhez.
kiegeszito-lampa-fenyvisszavero-3734
A felső dobozba integrált lámpákból akad gyári kivitel, a doboz forgalmazója által kínált, utólag felrakható szett, és a járműtől független utángyártott készlet is
Az MV mérnökei ezt fejlesztették tovább, bemutatva a Stradale 800 legújabb változatát, amiben a teljes lámpatestet az oldaldobozba költöztették. Az ötlet hátránya, hogy így a gép kötelező tartozékává válnak a kofferek, bár ez például a Deauville tulajdonosoknak sem volt soha ellenére... Az előnyök sora annál hosszabb, mert a szélességjelzőként is működő világítást könnyebb észrevenni, a két nagyméretű lámpa garancia arra, hogy a fékezésről a mögöttünk haladó is értesül.
kiegeszito-lampa-fenyvisszavero-3731
Csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg márkafüggetlen kivitelben a szélességjelzőnek is kiváló, oldaldobozba süllyesztett lámpatest
Ennél is tovább mentek az Impulse motorosruha tervezői, ugyanis ők azzal is számoltak, hogy a turbulencia miatt a hátsó lámpa és a topcase is könnyen elkoszolódhat a téli időszakban, amikor gyakran vizes, sónedves úton motorozunk. Az ő találmányuk egészen újszerű, mivel a motorosruha, mint lámpatest eddig szinte elképzelhetetlen volt:

Sötétben igazán feltűnő, mennyit is javít a láthatóságon a lámpákkal kombinált ruha

A hosszas fejlesztőmunka során mellőzhették a felesleges kábeleket, melyek megnehezítették volna a felső használatát, ezáltal a végleges változat már vezeték nélkül kommunikál a motorral, áramellátásáról pedig egy apró, de nagy kapacitású, újratölthető akkumulátor gondoskodik.

Így működik a sisakra szerelhető kiegészítő féklámpa és irényjelző

Hasonló célt szolgál, de sokkal olcsóbb és egyszerűbb technika a sisakra rögzíthető „pótféklámpa", ami nagyjából tízezer forintos beruházást jelent, és a kabátod cseréje nélkül növeli a láthatóságot. A kínálat tehát szinte végtelen, beszerzéskor pedig igyekezz a lehető legjobb minőséget választani, mert itt valóban ezért költesz, hogy megelőzz egy veszélyes közlekedési helyzetet. Lássuk be, ha valamelyik kiegészítő vagy ezek összessége megóv egy balesettől, az tényleg minden pénznél többet ér.