· Képek: Speedy G és Vadas Mária · 2020. március 27. 110

Kijárási korlátozások lépnek életbe

Motorozás mint sport?

Nem börtön, hanem szabályozott kijárás - nagyjából így lehetne összefoglalni a ma megjelent rendeletet. Motorozni lehet, de nem javasolt az öncélú túrázás, a szabályszegőkre pedig komoly bírság várhat.
Ma reggel jelentették be, hogy 2020. március 28-án - azaz holnap - kijárási korlátozás lép életbe, ám ez korántsem azt jelenti, hogy nem hagyhatod el a házad, lakásod. A rendelet három legfontosabb pontja kimondja, hogy mindenki köteles (házon kívül) a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani a tömegközlekedési eszközökön, boltokban is. Emellett vendéglátó üzletben senki nem tartózkodhat a dolgozókon kívül, és - ami a legfontosabb - az Operatív Törzs válasza szerint „a lakóhelyét, tartózkodási helyét mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el.” Ez alapján ki-ki döntse el maga, hogy a pár száz kilométeres hétvégi túra alapos indok-e egy ilyen helyzetben... Továbbá igyekeznek kiszűrni minden találkozási lehetőséget a fiatalok és idősek között, ezért 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek, míg délután az ennél fiatalabbak vásárolhatnak élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban.

Sporttevékenység vagy sem a motorozás?

Utóbbi annyit tesz, hogy elmehetsz bevásárolni, sőt engedélyezett „az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés”, azzal a kitétellel, hogy „egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, mégpedig másoktól legalább 1,5 méter távolságot tartva.”
{{articleGallery[24977].caption}}
A motoros fórumokon máris pedzegetik, hogy szerintük a motorozás értelmezhető „egyéni szabadidős sporttevékenységnek”, de ez korántsem így van - egyszerű közlekedési eszköz. Tehát ugyanúgy használhatod bevásárláshoz vagy eljutni a közeli erdőig, hogy sétálj egyet, de ez nem az a helyzet, amikor a túrázás (és a vele járó tankolás stb.) a legfontosabb dolgunk. Tegyük hozzá: rövid távú, halaszthatatlan helyváltoztatásra jobb a gyaloglásnál, tömegközlekedésnél is, elvégre így tényleg garantáltan nem kerülsz kapcsolatba másokkal útközben.