Csupán néhány száz darab készül a tegnap megjelent, lenyűgöző 1290 Super Duke RR-ből, melyhez kizárólag online előrendeléssel juthatnak hozzá a leendő vevők.

Igazi fenevad lett a KTM 1290 Super Duke RR

– Elég erő az aszfalt felszakításához! – állítják a KTM-esek az újdonságról, ami tényleg parádés teljesítmény/tömeg arányú: 180 lóereje és 180 kilós tömege földöntúli gyorsulást és élményt sejtet.

ktm-1290-super-duke-rr-2021
Csupán az akkumulátor cseréjével 2,5 kilót spóroltak meg a mérnökök, és további fontos dekáktól szabadultak meg az új felniknek és a szénszálas alkatrészeknek köszönhetően

A legfontosabb változás, hogy a rugózatlan tömeg 1,5 kilóval csökkent a kerekek lecserélése után, a menetkész tömeg pedig kilenc kilóval szerényebb, mint az alapmodellé. A filigrán felniken Michelin Power Cup2 abroncsok feszülnek, de nem csak ez, hanem a vadonatúj felfüggesztés is sokat javít a motor kezelhetőségén.

ktm-1290-super-duke-rr-2021
Természetesen az új RR is titán sportdobot kapott, ami az Akrapovič műhelyéből származik 

Elöl minden paraméterében állítható WP APEX PRO 7548 villa segít ívre terelni a gépet, mégpedig WP APEX PRO 7117 kormány-lengéscsillapítóval megspékelve, míg a központi rugóstag szerepét WP APEX PRO 7746 tölti be.

ktm-1290-super-duke-rr-2021
A gyári titán végdob helyett komplett Akrapovič rendszert is kérhetnek a leendő vevők a KTM-re 

A szerteágazóan alkalmazott szénszálas alkatrészek is nagyban hozzájárultak a súlycsökkenéshez, no meg az is, hogy teljesen megújult a segédváz és a hátsó traktus, sőt az RR együléses, szemben az alapmodellel.

ktm-1290-super-duke-rr-2021
Új LED-lámpatestek kerültek fel, valamint a KTM adaptív féklámpáját is megkapta a modell 

Ha valakinek kevés lenne ez a temérdek újítás – van ilyen? –, az tovább fejlesztheti motorját az extraként rendelhető Akrapovič Evolution Line komplett kipufogórendszerrel. Ellenben vezetéssegítő rendszereke már biztosan nem kell költenie, mert a jól ismert Track és a vadonatúj Performance „csomag” is alapáras az RR-en, s ezekkel szinte korlátlanul személyre szabhatja a vezető a motor viselkedését.

ktm-1290-super-duke-rr-2021
Holnap már Európában is elérhető lesz a KTM újdonsága

Az exkluzív KTM 1290 SUPER DUKE RR előrendelése április 8-án, közép-európai idő szerint délelőtt tíz órakor indul, de mivel csak 500 darab készül a modellből, várhatóan órák alatt elkapkodják majd az öreg kontinensre érkező mennyiséget.