Az ORFK-OBB honlapján foglalták össze a legutóbbi esetek tanulsága alapján, hogy miért nem érdemes trükközni a külföldön bevont vezetői engedéllyel, és újat kérni itthon, amíg lejár a kinti eltiltás. Sokan csak legyintenek, hogy másik ország, pedig a hatóságok szorosabb kapcsolatban vannak, mint gondolnád.

Hogyan szerezd vissza a külföldön bevont jogosítványt?

A konkrét történet, mely kapcsán a zsaruk megírták tanácsaikat, egy 35 éves mihálygergei férfival esett meg, akinek ittas vezetés miatt vonták be a jogosítványát a szlovák rendőrök. Azt gondolta, túljár az egyenruhások eszén,

és másnap be is jelentette itthon, hogy elveszítette az iratot.

Természetesen újat kapott helyette, majd jegyzőkönyvezték, hogy azt vallotta: elhagyta a vezetői engedélyt.

Komoly csavar a történetben, hogy csakhamar annyi büntetőpontja gyűlt össze, hogy ezt az új jogsit is bevonták, azaz se így, se úgy nem vezethetett. Időközben a szlovák hatóságok is munkához láttak, megküldték a magyar kollégáknak a papírokat a bevont jogsiról, s ezzel a kör bezárult.

kulfoldon-elvett-jogositvany-visszaszerzese
Bármilyen iratot is vonnak be, csak a hivatalos út játszik – kár is próbálkozni mással...

Valótlan nyilatkozattétellel elkövetett közokirat-hamisítás – emiatt emeltek vádat a férfi ellen, akit már el is ítélt Salgótarjáni Járásbíróság. Mondhatjuk, hogy „olcsón megúszta”, hiszen csak a 200 ezer forintos bírságot és a bűnügyi költséget kellett kifizetnie, holott közokirat-hamisítás miatt ennél sokkal súlyosabb ítéletet is hozhattak volna.

kulfoldon-elvett-jogositvany-visszaszerzese
Ausztriában már hosszú évek óta bevett gyakorlat, hogy elveszik a vezetői engedélyt a renitens sofőröktől. Már 2017-ben közel százezer bevont jogsit őriztek a bécsi központban

Röviden tehát nem érdemes trükközni, még ha csábító is, mert a hivatalos út elég hosszú és rögös, ha szeretnéd visszakapni a külföldön bevont jogsit. A pontos eljárás persze országonként eltérő lehet, de a tapasztalatok szerint – főként Romániában – igazolást kap a motoros, amivel meghatározott napon át közlekedhet az országban, majd elkezdheti a kinti ügyintézést.

kulfoldon-elvett-jogositvany-visszaszerzese
Feltétlenül szükséged lesz az adott ország hivatalos nyelvét beszélő jogi szakemberre, vagy legalább is nagyban megkönnyyíti és meggyorsítja a folyamatot, ha nem egyedül vágsz bele

Ezután jön a bírság befizetése, nyilatkozat arról, hogy a következő – jellemzően – 90 napban nem vezetsz az ország területén, de persze mindez helyi nyelven, közjegyző előtt stb., szóval nem árt, ha van magyarul (is) beszélő jogász segítséged. Tehát a bírságon felül számolnod kell az ügyvéd, a közjegyző, a fordító stb. néhány száz eurós költségével, viszont így egy nap alatt visszakaphatod a bevont vezetői engedélyt. Erre egyébként általában akkor kerül sor, ha legalább a megengedett sebesség kétszeresével mérnek be és/vagy több szabálytalanságot is elkövetsz egy időben.