· 2018. július 4. 7

Laczkó Máté ezres motorral lép pályára

Újabb Superbike-csillag születik?

A MAMI ÉSE versenyzője, Laczkó Máté az elmúlt hétvégén a Pannonia-Ringen tette próbára magát és új motorját.
Máté teljesítette idei első nemzetközi versenyét - részt vett az Alpok Adria legutóbbi fordulóján, melynek az ostffyasszonyfai pálya adott otthont. Hosszú és gondokkal teli időszakot tudhat maga mögött a csapat, ugyanis eredeti terveik szerint Máté már a brnói Superbike-futamon rajthoz állt volna szabadkártyásként, ám az új GSX-R 1000-t nem sikerült időben versenyképessé tenni, így muszáj volt kivárniuk a debütálással az Alpok Adria következő fordulóját.
{{articleGallery[18699].caption}}
A hiányzó alkatrészek június végén megérkeztek a Suzukihoz, a pénteki szabadedzésen pedig sikerült egy szinte tökéletes futóműbeállítást találni, amiben nagy szerepe volt Fejes-Nagy Lászlónak, a Bade Motorsport szakemberének. Így aztán minden akadály elhárult az elől, hogy Máté élesben is megmérkőzzön a nívós mezőny tagjaival, s gyors ellenfelekből bizony nem volt hiány.
Máté szombati időmérőn elért 1:57.008-as ideje a hetedik helyre volt elég, ami rendkívül jó teljesítménynek számít, hiszen a rajtrácson több Endurance-vb menőt és Superbike-versenyzőt láthattunk. A MAMI ÉSE pilótája sikeresen teljesítette a szombati versenyt, és abban a pozícióban intették le, ahonnan indult, a hetedik helyezés pedig kilenc pontot ért az Alpok Adria Kupában. Jó volt hallani, hogy Mátét a hivatalos televíziós közvetítésben is megemlítették mint az eddig indult legfiatalabb Stock 1000 versenyzőt a sorozat történetében.

A technika ördöge keresztülhúzta a számításokat

A második versenynapon sajnos beütött a krach - a Suzuki elektronikája finoman fogalmazva sem állt a helyzet magaslatán. Ez sajnos megpecsételte Máté hétvégéjét, s tisztán látszott időeredményén is: a délelőtti bemelegítő edzésen már meg sem tudta közelíteni a két perc alatti köridőket. A versenyen aztán jött a feketeleves, az összecsapás ötödik körében végleg megadta magát a GSX-R elektronikája, így Máté sajnos feladni kényszerült a versenyt.
{{articleGallery[18700].caption}}
- Sok-sok nehézség után végre sikerült egy szinte hibátlan technikát adni Máténak, ő pedig kihozta belőle a maximumot. Emellett sok új beállítást kipróbáltunk a hétvégén, ezzel is tökéletesítve a Suzukit. Nagy büszkeséggel tölt el Máté érettsége, ahogyan a versenyeken a motort kezelte, nem is kérdéses, hogy egyértelműen helye van a Stock 1000 kategóriában. Most megállás nélkül tesztelünk, hogy a következő, horvátországi fordulón még eredményesebb legyen csapatunk - nyilatkozta a balszerencsés futam után Mohai János csapatvezető.
A MAMI ÉSE csapatára tehát sok munka vár a következő hetekben, de a technikai problémák ellenére gőzerővel készülnek a kupasorozat következő állomására, amit a festői Adria partján, Grobnikban rendeznek július végén.