Laia Sanz 1985. december 11-én született Barcelonában, kétévesen már biciklizett, négyéves korában pedig bátyja motorjának nyergébe pattant. Ilyen kezdés után nem csoda, hogy rendkívül sikeres versenyző vált belőle: mindössze tizenöt éves volt, mikor megnyerte a női triál-világbajnokságot, amit azután tizenkét (!) alkalommal megismételt, továbbá tízszeres Európa-bajnoknak is mondhatja magát.

Laia optimistán vág neki a két nap múlva startoló megmérettetésnek, terve, hogy 2018-ban is felküzdi magát az első tíz közé

Először 2010-ben részt vett a hölgyeknek kiírt enduró-vb futamain, egy esztendővel később pedig benevezett a Dakarra, ahol megnyerte a női kategóriát, összességében pedig harminckilencedikként futott be. Kvalitásait mutatja, hogy folyamatosan fejlődött, 2014-ben már a tizenhatodik, 2015-ben pedig a kilencedik helyen intette le a kockás zászló, ezzel megdöntötte saját rekordját és elérte a valaha volt legjobb női eredményt a sivatagi verseny történetében. Sanz kisasszony természetesen az idei Dakaron is rajthoz áll, a tavalyi évhez hasonlóan egy KTM-mel.