Burt Munro pontosan ötven évvel ezelőtt döntött rekordot átépített Indianja nyergében a bonneville-i sós síkságon, örökre beírva magát a motorsport történelemkönyvébe. Ennek apropóján az Indian elhatározta, augusztusban megtartják ugyanott az eseményt, így tisztelegve a pilóta előtt – a cél alapvetően nem egy újabb rekord beállítása volt, inkább megemlékezés, azonban a versenyző testvérének unokája, Lee Munro elhatározta, hogy megismétli a bravúrt.

Az első szárnypróbálgatások a modern, de a régi gépet idéző Indiannal

Ennek jegyében már hónapok óta zajlanak az előkészületek, hét mérnök dolgozik azon az Indian Scouton, melynek nyergében láthatjuk majd a Speed Weeken. Egyfajta előfutamként nemrég a kaliforniai El Mirage-ban próbálták ki az átépített gépet, óriási sikerrel – az MPS (Modified Partial Streamliner) 1350cc nevű kategóriában indulva 186,861 mérföld/órás, vagyis 298,9 km/órás új csúcsot futott vele! Munro természetesen nagyon elégedett az eredménnyel, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy a pár hét múlva megrendezendő eseményen hogyan vizsgázik majd a Spirit of Munro.

Az öreg Munro rekordja is „megdőlt...”

Burt Munro 36 évvel halála után újabb rekordot döntött, mégpedig azért, mert kiderült, annak idején – speciális berendezések híján - hús-vér emberek, papíron számolgattak pálya szélén, és bizony hibáztak az átlagoláskor. A futamon Munro északi irányba 184,710 mérföldes, azaz 297,198 km/órás sebességet ért el, déli irányban pedig 183,463 mérföldet, vagyis 295,191 km/órát, ennek átlaga 184,087 mérföld, ami 296,195 km/óra, az anno lejegyzett 295,389 km/h helyett.