Manapság is vannak gyöngyszemek, de ezekért ritkán rajongunk. A régi plakátok és hirdetések azonban nem csak nekem, hanem sok más kattantnak is rendkívüli örömet adnak. Elég bepillantani az erre szakosodott fórumokra, rögtön látszik, tele a világ gyűjtővel. Van, aki megelégszik a digitális verziókkal, de ismerünk olyat, aki az eredeti, kinyomtatott példányokért fizet komoly összegeket. Az én számítógépemen is van vagy ezer lementett, nagyméretű reklám, de ezzel kispályás vagyok, még annak ellenére is, hogy a háború utáni csehszlovákokból szerintem egészen jól állok. Ennek ellenére komoly gond volt, hogy kiválogassam kedvenceimet. Tudom, vannak ennél szebbek, látványosabbak és ritkábbak is, de van oka, hogy miért ezeket fűztem csokorba.

legjobb-motoros-reklam-plakatok-6203
A cseh reklámgrafika világszínvonalú volt
A Jawa és a CZ közös hirdetése a negyvenes évek legvégéről származik. Pérák modellek száguldanak egymás mellett, nekem nagyon tetszik a vörös-fekete, rendkívül egyszerű, de annál látványosabb grafika. A maguk korában ezek a cseh gépek az utcai motorok élvonalába tartoztak. A grafika ugyanúgy.
legjobb-motoros-reklam-plakatok-6277
Na, ki az éjszaka királya?
A Honda CB750 örökre megváltoztatta a motorgyártást. A közhiedelemmel ellentétben nem ez volt sem az első sornégyes, sem az első tárcsafékes szériamodell, de ennek ellenére hatalmasat robbantottak, hiszen elérhető áru superbike-ot ők kínáltak először. Nézzék ezt a szép fotót, még filmre készült, éjszaka. Csodásan bevilágítva igazán vágykeltő a K1-es kivitel.
legjobb-motoros-reklam-plakatok-6280
Amerika egy kicsit másképpen
Első ránézésre azt hinnénk, ez valami olasz reklám, pedig nem. Sokan nem tudják, hogy a Harley-Davidson kisköbcentis gépeket is kínált az Egyesült Államokban. Zömük import volt, a legtöbb olasz fejlesztés, amelyet átcímkéztek és megpróbáltak eladni. Nem ment rosszul az üzlet, de igazi kultuszmodell nem született. Bizonyos szemszögből ez is amerikai álom, igaz, itthonról ennél férfiasabbnak képzeltük el.
legjobb-motoros-reklam-plakatok-6281
Olasz gépekből lettek a saját márkás motorok
Ez a plakát azért került be, hogy lássuk, a nagyáruházak saját márkás cuccai nem a mai korban születtek. Az amerikai Sears áruház is saját nevén adott el olasz motorokat, pont mint egykor Mr. White a Pannoniákat. Nem hinném, hogy akkor túl menők lehettek, de ma valódi gyűjtői csemegék.
legjobb-motoros-reklam-plakatok-6208
Micsoda ívek!
Ez még az a korszak, amikor a Ducati nem marketingesek tanácsára gyártott motorformájú motorokat, hanem mert az volt az általános. Sőt, nézzék, a lány is milyen normális, igazi lábai vannak, ma már megfotosoppolnák a combjait is.
legjobb-motoros-reklam-plakatok-6282
Töltött fegyverrel a vevőkre
Ez annyira tökéletes, hogy szinte magyarázatot sem kér. A Honda Cub terepváltozata csak nálunk ismeretlen, vannak olyan országok, ahol tényleg ezt tartják a világ legjobb és legmegbízhatóbb gépének. Nem véletlen, hogy késői utódjával dolgoznak máig az ausztrál postások is, de így, eredeti változatában még sokkal csodásabb. A gép is kéne, a puska is és a humándekor sem mutat rosszul.
legjobb-motoros-reklam-plakatok-6210
Nem voltak sportmotorok, de a képen száguld a Socovel
A dinamizmus korszaka: a belga Socovel profiljába az egyszerű, munkába járós gépek tartoztak, ennek ellenére a poszteren még a 125-ösük is úgy néz ki, mintha a hangsebesség háromszorosával csapatna. Mára alig él olyan, aki emlékezne a cégre, pedig 1941-ben ők mutatták be a világ első sorozatgyártású elektromos motorját!
legjobb-motoros-reklam-plakatok-6211
Nem ez a világ legjobb sportmotorja, de legalább izgalmas
Lehet nem rajongani egy hirdetésért, amin vastag fekete betűkkel azt írják: KURAFI? Ha még ez sem lenne elég, a Norton idomai alatt egy izgalmas Wankel-blokk forog. Oké, nem egy mindennapi ingázós, de a gyűjteményben találnék neki helyet!
legjobb-motoros-reklam-plakatok-6283
Nem kell motor a hirdetésbe!
Minek egy hirdetésre motor, ha tehetünk rá íjat és nyilat. Ha sokáig nézzük a képet, még egy nőt is kiszúrhatunk rajta: aki adott magára a harmincas években, ezt tette a garázs falára a vörös kéthengeres fölé.
legjobb-motoros-reklam-plakatok-6284
Menekülés a dzsungelbe
Próbáljuk meg értelmezni a fotót. A dzsungelben áll az amerikai piacra szánt Triumph Bonneville Scrambler, alig látszik ki a gyomból. Mögötte egy csinos szőke szakadt rabruhában igézően néz, azt sugallja, szökj vele. Nem véletlen a szlogen sem, ami a nagy menekülésre csábít. Heveny utalás McQueenre, ami már akkoriban is nagyon jól működő marketingstratégia volt.
legjobb-motoros-reklam-plakatok-6279
Magyar nyelvű reklám a húszas évekből
És a plusz egy: ezt a reklámot a húszas évek végén megjelent „A motoros" magazinba, az Autó-Motor elődjébe fűzték be. A hátuljára betűt sem nyomtak, simán csak szórólapként került bele, majd onnan közel száz év után keretbe, majd az én falamra. A Caspar Oil az egész világon jelen volt, Amerikában ugyanúgy hirdetett, mint nálunk.