· 2020. március 18. 15

Sajátos szabályok a veszélyhelyzet idejére

Lejár a műszaki? Sebaj!

Lazítottak a hazai szabályokon, hogy a szokatlan helyzetben is bárki eljuthasson a munkahelyére, boltba vagy a gyógyszertárba. Nem kell aggódnod, ha márciusban lejár a műszakid.
Ezúttal az élet védelme felülírja a szigorú előírásokat, így a következő hetekben lejárt személyivel is igazolhatod magad, nyugodtan vezethetsz, ha már nem érvényes az orvosid - és így a jogsid sem -, illetve a mozgássérültek érvényét vesztett kártyáját is elfogadják a parkolókban és speciális zónákban. Mivel a műszaki vizsgáztatás is akadozik, életszerűtlen lenne elvárni, hogy a lejárt forgalmi miatt ne tudjanak autóba, motorra ülni az emberek, hiszen aligha tehetnek ellene. A fentiek miatt életbe lépett a 41/2020. kormányrendelet, ami az összes hazai közlekedőre érvényes.
{{articleGallery[24845].caption}}
- A magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet alapján a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai, a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, a forgalmi engedély, és a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek - áll a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztályának válaszában, amit az Origo közölt le ma reggel.
Tehát vészhelyzet idején - és utána még két hétig - szabadon közlekedhetsz a frissen lejáró jogsival vagy vizsgával, garantáltan nem kapsz bírságot érte.