A Liberty Media Corporation hétfőn bejelentette, hogy megállapodást kötött a MotoGP™ felvásárlásáról. A szerződés értelmében a MotoGP™ kizárólagos kereskedelmi és televíziós jogait birtokló Dorna Sports S.L. a Liberty Media Formula One Grouphoz tartozó, önálló vállalat marad, sőt a vezetők személye sem változik – ezután is Carmelo Ezpeleta irányítja a sorozatot, aki már 1994 óta (!) tölti be a vezérigazgatói tisztséget.

Közös tulajdonosa lett a Formula 1-nek és a MotoGP-nek

Ezzel a gyakorlatban a Libertyhez kerültek a GP, sőt a MotoE és a FIM Superbike-világbajnokság közvetítési jogai is, ugyanakkor, mint írták, a gyorsaságimotoros-világbajnokság valódi vezetője Ezpeleta és csapata marad, akárcsak az utóbbi 30 esztendőben.

liberty-media-motogp
A Liberty Media a Dorna 86%-át vásárolta meg, a Dorna vezetősége pedig megtartotta a vállalat részvényeinek mintegy 14%-át

Kérdés, hogy ez lesz-e bármilyen hatással a sportágra, például tető alá hoznak-e olyan nagyszabású futamokat a jövőben, mint például az F1 Las Vegas-i fordulója, ami több volt egyszerű versenyhétvégénél. Amennyiben igen, az új rajongókat, követőket hozhat a GP-nek, és a Formula 1 változásait látva az is elképzelhető, hogy a jövőben több tengerentúli helyszínt láthatunk a versenynaptárban.