A szombati napon korai rajtot vett az élmezőny, így 8:30-kor már pályán voltak a motorosok, egészen pontosan az ifik, akik nyitották és zárták a versenynapokat.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

Reggel még igencsak nedves és nyirkos körülmények fogatták a korai rajtolókat. Többek között az is nehezítette a dolgukat, hogy a megfelelő nyomok kialakítása csak a második körtől körvonalazódott, miután a mezőny már végigszaladt a körön.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

Az etapon többen nehézségekkel találták szembe magukat, ugyanis aki nem volt résen vagy nem kapott másik versenyzőtársától instrukciót, könnyen bezsebelhetett egy-egy ellenőrzőpont-kihagyásért járó, laza 10 perces büntetést.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

Sajnálatos módon elég sokan beleszaladtak a hibába, vagyis hogy pont nem szaladtak bele az ellenőrzőkapuba. Ugyanis volt egy ominózus kanyar, ahol az utat egy patakátfolyás keresztezte és azonnal annak folyásirányába kellett letérni a főútról.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

Ez sokak figyelmét elkerülte, nehéz is lett volna kivédeni, mert tovább haladva a főcsapáson folytatódott az útvonal. Ezért a pilótáknak meg sem fordult a fejében, hogy hibát követtek el és kihagytak egy ellenőrzőpontot.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

Ezt az áthaladó ellenőrzőpontot többen az élmezőnyből is kihagyták, bár nekik egyébként is nehéz dolguk volt, hiszen a nyomok még kevésbé voltak kialakítva, ami egyértelművé tette volna a kerülőt.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo
Aki nem vétette el a „pataklehajtót”, komoly előnybe került vetélytársaival szemben 

Így zsebelt be 10 perc büntetést a régi motorosnak számító Nádor Tamás # 2 (Enduro Team Suzuki Pécs SE), a második nap leggyorsabb pilótája, Liszka Roland # 78 (Laller Racing SE), fiatal vetélytársa Tádics Dániel # 91 (MAMI Team Fehér) és rajtuk kívül még sok hazai és szlovák versenyző.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

Mindez kivédhető lett volna, de száguldásukért büntetést kaptak a pilóták, amely olyan hátrányt jelentett számukra, hogy már hiába futottak az eredmény után. Gyenes Emanuel # 8 (Autonet Motorcycle Team) erős fájdalmai dacára is a maximumot kihozta magából és megnyerte a parádi küzdelmet, őt követte a pódiumon Holló Bence # 53 (Mad Boyz Motorsport KE), a nyomvonal kiötlője és Szatyina Gábor #48 (Gerecse Motor SE), aki rövidebb kihagyás után újból visszatért a versenypályára, hogy kicsit átmozgassa magát.

Az első osztály abszolút három helyezettje után a Jäger fivérek futottak a célba, negyedikként Jäger István # 5 (Race4U Promotion Kft.), nyomában testvére, Jäger Norbert # 28 következett a sorban, majd hatodikként a minden évben napi licenccel rajthoz álló Nagy István # 939 zárt hatodiknak.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

Volt egy srác, aki a 85 köbcentis motorjával minden akadályt, feljárót leküzdve, a nagyok között helytálló módon teljesítette a két napot, nem mellesleg szenzációs időt futva, amellyel az első osztály középmezőnyében végezhetett volna Hateier Botond # 20 (Ácsi Motoracing Team SE). A junior U23-ban egyedüliként indulva természetesen őt illette az első helyért járó kupa is.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

A másodosztály jelenlevő versenyzői nagyot meccselve a következő sorrendben futottak be: leggyorsabbként a Béta Motor Se színeit képviselve Molnár Bence # 459 vitte a prímet, utána érkezett Csielka Márk # 303 (SeBaQ Racing MTSE), Palsics Patrik # 400 (BÉTA Motor SE), Molnár Lázár # 542 (Lion Racing SE), Ifj. Majoros Tamás # 475 (1WD MSE) és végül Molnár Péter # 310 (SeBaQ Racing MTSE).

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

Az első-másodosztály pilótái a veteránkategória versenyzőivel egyaránt három kört teljesítettek, s a népes mezőny és a megtett körök ellenére a pálya állapota nem romlott vészesen a második napra sem, kifejezetten jól bírta, csakúgy, mint a versenyzők a strapás nyomvonalat.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

Mindkét napon győzelemmel záró Bohuslav Radek # 206 (YAMAHA MEFOSPORT TEAM), a veteránoknál közel fél perces előnnyel hajrázott a második nap végén, mégpedig a fej-fej mellett végző Nagy Péter # 201 és Molnár Krisztián # 203 Arrabona MSE dobogós helyezettjei előtt.

mams-enduro-bajnoksag-paradfurdo

Aki kíváncsi a részletes időeredményekre és a további kategóriák befutóira, javasoljuk, látogasson el a MAMS honlapjára, ahol minden részletet megtalál a parádi hétvégéről. Amennyiben a teljes fotógalériát szeretnéd látni, csak kattints ide, és máris feltárulnak Vadas Mária remek fotói az összecsapásról. Nem kell sokat várnunk a folytatásra sem, ugyanis szeptember 18-án ismeretlen helyszínen, Csikóstőttősön találkozhatnak újra az endurcrossos pilóták, majd egy hétre rá, 25-én kezdődik az újabb EC-hétvége Tamásiban, ahol sok-sok újdonsággal és meglepetéssel készülnek a szervezők.