· 2019. július 9. 16

Ismét rekordot döntött Marc Marquez

Túl a fizikán

Most már egészen bizonyos, hogy egy másik bolygóról származik az ifjú spanyol: idén már kétszer megdöntötte a MotoGP-ben mért dőlésszög rekordját.
Hajlamosak túlmisztifikálni a motorosok a dőlésszög jelentőségét, különös tekintettel arra, hogy mennyi „majrécsík” marad a hátsó gumi szélén. Márpedig a döntés mélysége és a kanyarsebesség között csupán laza összefüggés van, elég csak megnézni a csúcstartó Marquez - és a feltörekvő fiatalok - testtartását kanyarodás közben.
{{articleGallery[22504].caption}}
Ennek dacára a spanyol világbajnok előbb Mugellóban ért el 65, majd a hétvégén, Sachsenringen 66 fokos dőlésszöget, ami új rekord a GP-n. Összehasonlításként a robogók és a legsportosabb Harley-Davidsonok 30-40 fokban dönthetőek, de a hétköznapokban egyébként sem a motor felépítése és szabad hasmagassága, hanem a vezető tudása a korlát. Ritkán ér el bárki közúton ötven fok feletti értéket, az 55 fokos szög pedig már inkább a versenypályákra jellemző, utána pedig fokonként egyre nehezebb és nehezebb lejjebb nyomni a gépet, mármint úgy, hogy az talpon is maradjon.
{{articleGallery[22505].caption}}
Kíváncsian várjuk, hogy még idén megdől-e az újabb, 66 fokos csúcs, miként azt is, hogy lesz-e bárki, aki tempóban és dőlésszögben is felveszi a versenyt a jelenlegi etalonnal, Marc Marquezzel.