– Akik kint voltak a jubileumi, X. szezonnyitó gurulásunkon vagy követik egyesületünk hivatalos oldalát, munkáját, biztosan látták, hogy elkészült az a kopjafa, amit a balesetben elhunyt vagy tartósan megsérült motoros társaink emlékére állítottunk Pécs határában, egészen pontosan a Mecsek pihenő parkólójában.

mecsek-motoros-emlekhely

Motoros emlékhely a Mecsekben

Talán tudjátok, hogy Egyesületünk munkáját több hivatalos szervezet, így Pécs városvezetése is követi.

mecsek-motoros-emlekhely

Egy megbeszélésen merült fel a Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság részéről, hogy megyénk egy motorosok által sűrűn látogatott, problémás útvonalára helyezzünk ki bármi olyan figyelemfelkeltő tárgyat, amit ha motorosok meglátnak, talán egy kicsit átgondolják, mennyire sebezhetők vagyunk, óvatosabban gurulnak tovább, és ha ezáltal kevesebb motoros társunk szenved közúti balesetet, már hasznos volt munkánk... Így a kopjafa mellet döntöttünk, a helyszín pedig a motorosok által sokat látogatott 66-os út mint kiemelten balesetveszélyes útszakasz.

mecsek-motoros-emlekhely

Nekiláttunk, engedélyeket kértünk, terepet rendeztünk, előkészítettük a helyet a kopjafa felállításához, hogy méltó helyére kerüljön. A terveink megvalósításában segített nekünk a pécsi Orgonaépítő Manufaktúra csapata – ezúton is hálás köszönet nekik –, ugyanis közös terveink alapján a cég dolgozói készítették a kiállított kopjafát.

mecsek-motoros-emlekhely

Miután helyére került, jöhetett az utolsó előtti lépés, vagyis az oszlop felszentelése, megáldása, amit az egyházmegye képviseletében főtisztelendő Wigand István, bonyhádi plébános úr szívesen elvállalt a szombati gurulás során. Munkánk végére értünk, a mai nap felállítottuk minden Dél-Dunántúli motoros nevében és elhunyt motorostársaink emlékére a DDME kopjafáját.

mecsek-motoros-emlekhely

Tudjuk, máshol is léteznek hasonló emlékhelyek, de ahogy a balesetmegelőzésiek mondták és ahogy mi is gondoljuk: nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a motorozás szépsége mellett annak veszélyeire sem. Igyekeztünk megörökíteni a munka minden fontosabb lépését, s arra kérünk, ha a Mecsekben jártok, látogassátok meg a helyet, álljatok meg egy percre, miként mi is ezt tettük a hivatalos felavatás után.

mecsek-motoros-emlekhely

Köszönjük mindenkinek, aki segített, illetve ott volt az avatáson, élen a Rendőrség, Baranyai Motorkerékpáros Polgárőr Egyesület, a BMBB Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a motoros egyesületek és a sajtó képviselőivel.

Azokra is gondoltunk, akik szeretnék személyesebbé tenni a helyet, ezért úgy alakítottuk ki, hogy szalagokat erősíthettek a kopjafán rögzített kampókra, illetve a betonozott részen mécsesek, gyertyák, koszorúk elhelyezésére is van lehetőség. Mi pedig tovább folytatjuk a munkát, aktívan részt veszünk a baleset-megelőzési programokban, és hisszük, hogy ezzel hozzájárulhatunk a biztonságosabb közlekedéshez.