· 2020. november 16. 15

Mir lett a MotoGP 2020-as világbajnoka

Itt a vége?

Kétszer egymás után nullázott a legfontosabb vetélytárs, így Mirnek elég volt pontszerző helyen bekocognia. Izgalmas versenyt láthattunk, főként Morbidellinek és Millernek köszönhetően.
Két évtized után újra bajnok lett a Suzuki a MotoGP-ben, a Yamaha pedig valószínűleg a márka egyik legnagyobb lehetőségét bukta el azzal, hogy Morbidelli az év elején, Quartararo pedig a szezon második felében teljesített gyengén.
{{articleGallery[27832].caption}}
Így tegnap már csak az volt a kérdés, hogy valaki lényegesen több pontot szerez-e Mirnél, de miután a kihívók közül egyik csapattársa, Rins volt, a másik pedig az a Quartararo, aki a múlt héthez hasonlóan most is bukott, így gyakorlatilag csak célba kellett érnie az ifjú spanyolnak a bajnoki cím megszerzéséhez.
{{articleGallery[27824].caption}}

Mir a MotoGP 2020-as bajnoka

Maga a verseny egyébként csendesen, szinte akciómentesen zajlott, ám az utolsó három-négy kört igencsak felejthetetlenné tett Miller és Morbidelli késhegyre menő csatája. Elképesztő meccs volt, főként hogy a két motor, azaz a Yamaha és a Ducati pálya más-más részein volt erős, így folyamatosan változott a különbség a pilóták között.
{{articleGallery[27827].caption}}
Nem mellesleg Nakagami újra eldobott egy lehetséges dobogós helyezést – legutóbbi sanszához hasonlóan most is tempós balosban ment el a motor eleje, s így továbbra is pódiumos eredmény nélkül áll a pole-t már szerző és egyébként villámgyors japán.
{{articleGallery[27833].caption}}
Noha mindenki az új bajnokra meg Morbidelli és Miller párharcára összpontosított, azért emlékezzünk meg Espargaróról is, aki hatalmas küzdelemben, mindössze három másodperccel lemaradva lett harmadik a KTM-mel, beelőzve Rinst, Bindert és Olivierát.
{{articleGallery[27828].caption}}
Az utolsó, portimaói futamra már csak az maradt kérdésként, hogy kik végeznek a bajnoki tabella képzeletbeli dobogóján Mir mögött, illetve az is, hogy milyen versenyt hoz a pilóták és mérnökök számára szinte teljesen ismeretlen helyszín.
{{articleGallery[27829].caption}}
Nem véletlenül kaptak több edzésidőt a versenyzők a sajátos vonalvezetésű és durván nagy szintemelkedésű pályán, s a sok meglepetést tartogató aszfaltcsík azt sejteti, hogy izgalmas csatát láthatunk Portugáliában.
{{articleGallery[27830].caption}}
A zárófutamon és érdekes lesz megfigyelni, hogy melyik alakulat miként találja meg a ritmust az inkább superbike-versenyekről ismerős pályán. Akárhogy is, négy nap múlva, azaz most pénteken utoljára öltenek bőrruhatá a világ leggyorsabb motorosai, és kivételesen Portimaóban zárják a kurtán-furcsán alakult, de felettébb izgalmas és nyitott 2020-as világbajnokságot.