Múlt pénteken a Lukoil benzinkutak üzemeltetője, a Normbenz Magyarország Kft. közölte, hogy az országban működő 79 egységüknél a személygépjárművek esetében 20 literben határozzák meg a naponta megvásárolható üzemanyag mennyiségét. Szigorított a MOL is, hiszen – a Lukoilhoz hasonlóan – immáron a piaci áron kínált benzinből is csak naponta egy alkalommal lehet vásárolni. Jöttek is mindjárt a logikusnak tűnő felvetések...

Miként ellenőrzik, hogy ma már tankoltál-e?

Az egyik ezek közül, hogy mi van, ha valaki nem hallott a korlátozásról, és ugyanazon a napon másodszor is tankol? Elvégre ez a tény csak a fizetésnél derül ki... Nos, a kutas nyilván nem áll neki leszívni az üzemanyagot, viszont a vásárló mindenképpen piaci árat kénytelen fizetni, ha törik, ha szakad.

Csak emlékeztetőül: egészen a múlt hét végéig arról volt szó, hogy a MOL – illetve az OMV és a Lukoil – benzinkútjain naponta egy alkalommal 50 liter hatósági áras, közkeletű nevén ársapkás üzemanyag vásárolható. A fő hangsúly a „napi egyszer” kitételen volt.

Ha tehát valaki reggel vett 25 liter benzint vagy gázolajat, majd este még egyszer ugyanennyit, a második alkalommal könyörtelenül felszámították neki a piaci árat. Ezt megúszni nem lehetett, mivel az informatikai rendszer tárolja, hogy a jármű forgalmijában lévő vonalkódot aznap hányszor olvasták le. Augusztus ötödike óta viszont már „nem rezsicsökkentett” üzemanyagból is csak 50, illetve 20 liter egyszeri vásárlása lehetséges. Eddig semmilyen információ nem látott napvilágot arról, hogy az egy napon belül másodszor is tankolók számíthatnak-e valamilyen kellemetlenségre. Bár a motorosokat nyilván nem érinti olyan súlyosan ez a kérdés, mi azt tanácsoljuk, hogy aki csak tudja, használja ki az engedélyezett mennyiséget. Legfőképpen pedig gyakoroljunk önkorlátozást, hiszen az ország üzemanyagellátását most már a felszabadított stratégiai tartalékokból biztosítják.

mol-benzinkut-tankolasi-szabalyok
Bár a rendelet alapján az 50-es robogókba nem tankolható hatósági áras üzemanyag, a gyakorlat azt mutatja, hogy jó néhány benzinkúton rugalmasan kezelik a dolgot...

Lássuk, milyen kérdések érkeztek még a témában!

Egyéni vállalkozóknak jár a hatósági áras benzin?

Amennyiben a motorkerékpárt magánszemélyként vásárolták, igen, ha egyéni vállalkozóként, akkor nem. Utóbbi esetben a forgalmi engedélyben szerepel is a tulajdonos neve mellett az „e.v.” kitétel. Részben ide kapcsolódik, hogy számlakérés esetén automatikusan a piaci árat számolják fel a benzinkúton.

Mi a helyzet a robogókkal?

A forgalmi engedéllyel nem rendelkező robogók tulajdonosai továbbra is hatósági áron tankolhatnak, legalábbis elvileg, de több töltőállomáson megkérdeztük és nagyrészt rugalmasan álltak a kérdéshez. Ha a tulajdonos például érvényes kötelező biztosítással igazolta, hogy magyar robogóról van szó, 480-ért kapta a benzint.

A bérelt vagy vállalati juttatásként biztosított, illetve a munkavégzéshez használt, de saját tulajdonú motorokba vásárolható ársapkás üzemanyag?

Tekintettel arra, hogy a bérelt motorok a forgalmiban szereplő bérbeadó cég vagy egyéni vállalkozó tulajdonában vannak, azok csak piaci áras üzemanyaggal tankolhatók meg. Ugyanez vonatkozik a „céges” motorkerékpárokra is. Abban az esetben, ha a valaki munkavállalóként, vállalati kiküldetésben a saját, magántulajdonú motorkerékpárját használja, hatósági áron tankolhat és ebből következően 480 forintos literenkénti üzemanyagárat számolhat el a munkaadójával.

Mivel a helyzet nagyon gyorsan változik, előfordulhat, hogy az itt leírtak pár nap múlva már az érvényüket veszítik, de tény, hogy aki ma tankol, arra a fenti szabályok vonatkoznak. A magunk részéről annyit ígérhetünk, hogy megpróbálunk lépést tartani az eseményekkel és ha a motorosokat érintő, fontos változás lép életbe, beszámolunk róla.