· Képek: AMCN, MotoGP · 2017. november 11. 10

MotoGP esélylatolgatás

Marquez vagy Dovizioso?

Noha a lehetőség adott volt, a gyorsaságimotoros-világbajnokság utolsó előtti, malajziai futamán végül nem dőlt el a bajnoki cím sorsa, így aztán még izgalmasabb lesz a vasárnapi zárófelvonás.
Ma délután, Valenciában rendezik meg a MotoGP 2018-as idényének utolsó fordulóját. A küzdelem nyitott, ugyanis a legutóbbi versenyen a tabella élén álló Marc Marqueznek nem sikerült dobogós helyet szereznie, ami egyben azt is jelentette, hogy nem avatták világbajnokká.
Az összetettben második helyen álló ducatis Andrea Dovizioso 21 pontos hátránnyal érkezik Spanyolországba, ami azt jelenti, hogy matematikailag megvan az esélye arra, hogy ő legyen az évad legjobbja, hiszen ha győz, 25 pontot szerezhet. Ám a valóságban ez már nem ilyen egyszerű, elvégre ha Marquez akár csak ötöt is bezsebel, akkor már övé a cím, azaz elegendő, ha a tizenegyedik helyen végez. Annak pedig, hogy ez ne sikerüljön – lássuk be – elég kicsi a valószínűsége.
{{articleGallery[16453].caption}}
Ha esetleg egy olyan érdekes helyzet alakulna ki, hogy Dovizioso nyerne, míg fiatal ellenfele visszacsúszik a 12. helyre, akkor pontegyenlőség alakulna ki, ám mivel az olasz így hét diadalt tudhatna magáénak, összességében ő lenne a nyertes.
Tudtad-e?
- a sorozat 1949-es indulása óta mindeddig tizenhét olyan alkalom volt, mikor a királykategóriában az utolsó futamon dőlt el a világbajnoki cím sorsa
- mindössze három GP-versenyző volt képes arra, hogy az utolsó versenyen dolgozza le ponthátrányát és így legyen világbajnok: Wayne Rainey 1992-ben, Nicky Hayden 2006-ban és Jorge Lorenzo 2015-ben
- a legnagyobb, végső futamon leküzdött hátrány nyolc pont volt, ez ugyancsak Nicky Hayden 2006-os győzelméhez fűződik
- ha Marc Marquez nyeri meg a szezont, ő lesz a valaha volt legfiatalabb versenyző, aki négy királykategóriás vb-címet tudhat magáénak, s ugyancsak a legfiatalabb hatszoros világbajnok
- ha Andrea Dovizioso nyer, ő lesz a legidősebb királykategóriás bajnok az 1998-ban diadalmaskodó Mick Doohan óta
A tabellán harmadik helyet elfoglaló Maverick Viñalesnek már Phillip Island óta nincs esélye az első helyre, ám a harmadik pozíciót immáron bebiztosította magának, így biztosan dobogóra állhat. Közvetlenül mögötte csapattársa, Valentino Rossi végezhet, amennyiben legalább néhány pont előnyt megtart az utána következő Dani Pedrosával szemben. Az összecsapásra vasárnap délután kerül sor, a hagyományoknak megfelelően délután kettőkor rajtol el a 2018-as szezon utolsó MotoGP futama.