· 2017. november 10. 35

Megkezdődtek a tárgyalások

Célegyenesben a magyar MotoGP?

Egyeztetést kezdeményez a kormány gyorsaságimotoros vb-futam megrendezéséről – áll az MTI friss közleményében. Ez annyit jelent, hogy ha minden jól megy, hamarosan hazánkba látogathat a MotoGP mezőnye.
Tavaly szeptemberben Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, nyolc év után befejezték a létesítmény hiteltörlesztését, így az végre tehermentes. Ez módot adott arra, hogy komolyabb távlatokban kezdjenek gondolkodni, vagyis ismét felmerült a gyorsaságimotoros-nagydíj rendezésének lehetősége. A vezetőség tárgyalásokat kezdett a Dornával, de természetesen sok átalakítás kell ahhoz, hogy alkalmas legyen a pálya egy ilyen futamra.

A kormány kezdeményezi a GP rendezését

Már akkor tudni lehetett, hogy ehhez kormányzati támogatásra is szükségük van a rendezőknek, amivel úgy tűnt, nem lesz gond, hiszen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter támogatásáról biztosította Gyulayékat. Most, egy év elteltével megkezdődtek az első, kézzelfogható lépések, tudniillik a kormány előzetes egyeztetést javasolt a gyorsaságimotoros-világbajnokság magyarországi nagydíjának jövőbeni megrendezéséről a Hungaroring Sport Zrt. és a jogtulajdonos képviselői között – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg csütörtökön. Mindezek alapján a nemzeti fejlesztési miniszternek előterjesztést kell benyújtania november 30-ig, ami tartalmazza a futam megrendezéséhez kapcsolódó várható fizetési kötelezettségeket és bevételeket.
{{articleGallery[16470].caption}}
Egyelőre tehát arról van szó, hogy felmerült a rendezés gondolata, az majd csak később derül ki, hogy valójában pályázhatunk-e erre a komoly feladatra. Hét évvel ezelőtt egyébként felmerült egy hazai futam lehetősége, annak azonban nem a Hungaroring, hanem a Balatonring szolgált volna helyszínéül, ám mint tudjuk, az a pálya végül nem épült meg. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, reméljük, megvalósul ez a több szempontból is remek lehetőség, és újra hazánkba látogatnak a világ legjobb motorosai.