· 2017. október 4. 5

Magyar MX-versenyek a 70-es években

Poros időkapszula

A korábbi, eredményes vb-szereplések miatt néha méltatlanul megfeledkezünk a hetvenes évek hazai motorocross-eseményeiről, pedig akkoriban is pezsgett az élet a pályákon. Most - az eredeti felvételeknek köszönhetően - a fiatalabbak is bepillanthatnak a krosszozás hőskorába.
Éppen a nemzetközi szériák erősödésének idején, a hetvenes évek derekán volt mélyrepülésben a hazai krosszélet. A visszaemlékezések szerint ekkor - főként a korábban oly bőkezű támogatások megszűnése miatt - temérdek klub szűnt meg, versenyzők maradtak csapat és motor nélkül, ám nem adták fel, és néhány év alatt újból igazi tehetségek tűntek fel a pályákon, úgymint Németh Kornél, Borka János vagy Halász László. A hetvenes évek végén - az ötszázas bajnok- Kökényesi György újjászervezte a bajnokságot, illetve a válogatottat, s a hazai indulók esélyeit növelte, hogy az elérhető, nemzetközi versenysorozatok, mint például a BBK egyre több pilótát vonzott, már 6-7 országból érkeztek motorosok az évről-évre rangosabb összecsapásokra.
Önmagában is érdekes, izgalmas az éppen negyven évvel ezelőtt rögzített felvétel, a príma muzsika már csak hab a tortán (Forrás: NémeTH Motocross suli)
A CZ révén ütőképes technika is rendelkezésre állt, így a keleti blokk versenyzői számára tulajdonképpen minden adott volt, hogy fejlődjenek, beleértve a vb-n sikeresen szereplő, orosz ellenfeleket, akikkel összemérhették tudásukat. A fenti videónak köszönhetően - melyet Baksa Ferenc és Bene László készített - a fiatalabb motorosok is belekóstolhatnak, milyen hangulatos tömegrendezvény volt akkoriban egy kaposvári versenyhétvége.