· 2019. július 1. 5

MotoGP - Hollandia

Őrségváltás

Marquez már nem a győzelemért hajt, a többiek pedig lesipuskásként próbálnak lecsapni az első helyre. Új nevek és csapatok a diadalért folyó harcban.
Szokatlan kánikulában zajlott a MotoGP legutóbbi, asseni összecsapása, ahol ismét Fabio Quartararo várta az élről a rajtot, amivel ő lett a legfiatalabb versenyző, aki zsinórban két pole pozíciót szerzett. Ennek dacára nem ő, hanem a két Suzuki lőtt ki a legjobban, igaz, Rins és Mir sem bírta ezt a terhet. Előbbi a gyors balosban csúszott ki, Mir pedig „meglepődött” az ölébe hullott első helyen, és rögtön el is fékezte magát, amivel visszacsúszott az első boly végére.
Lorenzo ezúttal nem szólhatott bele a csatába, ugyanis pénteki esése közben olyan súlyosan megsérült, hogy várhatóan csak a nyári szünet után csatlakozhat újra a mezőnyhöz
Ezután Quartararo diktálta a tempót, ám nem volt könnyű dolga, mert a sajátos beállítások miatt az egyenesekben gyakorlatilag vezethetetlen volt a Yamaha. Kigyorsítás közben többször el kellett vennie a gázt, úgy csapkodott a kormány, amit ki is használt Marquez, illetve Vinales, így több oda-vissza előzés tarkította a viadal középső harmadát.
Rossi a középmezőny végéről rajtolva próbált felzárkózni, ám eközben elfékezte magát, és kiütötte Nakagamit, aki meg is sérült az esésben
Végül Vinales akciója borította fel az addigi sorrendet: a yamahás több sikertelen kísérletet követően végre megelőzte Marquezt és Quartararót, majd az utolsó pár körben komoly előnyt épített ki - a saját bevallása szerint biztos célba érésre és nem feltétlenül győzelemre hajtó - Marquez előtt. A végéig már nem is változott az állás, így Vinales megszerezte a Yamaha első idei győzelmét, mögötte pedig Marquez, Quartararo, Dovizioso, Morbidelli sorrendben futottak be a pilóták.
{{articleGallery[22432].caption}}
A biztos második hellyel Marquez tovább növelte előnyét a bajnokságban, immáron 160 ponttal áll az élen a 116 pontos Dovizioso, a 108 pontos Petrucci, valamint a Hollandiában hibázó Rins előtt. Folytatás mindössze egy hét múlva a Sachsenringen, majd egyhónapos szünet következik, és augusztus első hétvégéjén, Brnóban lépnek pályára a pilóták.