· 2020. július 20. 34

MotoGP-idénynyitó – Jerez

Jönnek a fiatalok?

Pont úgy törnek Marquez trónjára a fiatalok, mint ahogy ő taszította le a csúcsról Rossit vagy éppen Lorenzót. Csak éppen most nincs idő behozni a lemaradást: idén sprintversenyt futnak, nem maratont.
Tegnap végre megkezdődött az idei MotoGP-világbajnokság, már ami a királykategória küzdelmeit illeti. Jerezben délután kettőkor – tikkasztó kánikulában – rajtoltak el a világ leggyorsabb motorosai, élen Quartararóval, aki a pole-ból indulva sem tudott meglépni, sőt visszacsúszott a negyedik-ötödik helyre. Nem úgy Vinales és Marquez – ők ketten némi előnyt is kiépítettek az élen, igaz, Vinales rendhagyó módon puha első gumival kezdett, míg a többiek nem, így érthető volt a gyors kezdés.

Marquez lesérült, veszélyben a következő egy-két hétvége

Marc Marquez nem sokáig vonatozott a második helyen, gyorsan letudta Vinalest, ám az élre állva hibázott, és hiába tolta vissza térddel a 67 fokos szögben ledöntött, csúszó motort, csak a mezőny végére jött vissza a sóderágyból.
{{articleGallery[26062].caption}}
Hihetetlen felzárkózásba kezdett a spanyol, csakhamar áthámozta magát a mezőnyön, míg elöl Quartararo elképesztő higgadtságról tett tanúbizonyságot: körönként néhány tizeddel szakadt el Vinalestől, Millertől és Dovitól, végig hibátlan köröket futva az élen. - Életem leghosszabb körei voltak! - mesélte a futam után a csupán 21 éves francia.
{{articleGallery[26065].caption}}
Úgy tűnt, Marquez fel tud zárkózni a harmadik-negyedik helyig, azaz a dobogóért küzdő Vinales-Miller páros egyik tagját előzi meg a pódiumért. Ekkor olyan történt, amire már rég volt példa: a gyors balosban megcsúszott, majd betapadt Marquez Hondája, a spanyol magatehetetlenül repült le róla, majd a sóderágyban még saját motorja is nekicsapódott. Hordágyon vitték le a pályáról, s később megállapították: felkartörése van, sőt lehet ,hogy orsóideg-sérülése is – többek között ez felel azért, hogy pontosan tudjon gázt adni és fékezni a motoron (az orsóidegen keresztül mozog a kézfej, valamint a középső, mutató- és hüvelykujj!). Lássuk be, ez kész katasztrófa most, amikor alig egy hónap leforgása alatt (július 26. és augusztus 23. között) négy (!) futamot rendeznek.
{{articleGallery[26069].caption}}
Végül a dobogóért folyó harcban Dovizioso megelőzte a végig rendkívül gyors Millert, így Quartararo-Vinales-Dovizioso sorrendben haladtak át a célvonalon. Egyelőre kérdéses, hogy Marquez rajthoz áll-e most hétvégén, ráadásul ugyanitt, Jerezben rendezik a futamot, azaz könnyen megeshet, hogy Quartararo 40-50 pontos előnybe kerül a világbajnokkal szemben. Már csak ezért is izgalmas idénynek nézünk elébe, főként, hogy a jelenlegi állás szerint csupán 12 futam van hátra a 2020-as világbajnokságból. A futamok részletes végeredményei a MotoGP.com oldalon olvashatóak.