· 2017. június 12. 7

MotoGP - Katalán Nagydíj

Kezdődik a világbajnokság!

Most bánhatják igazán az élmenők, hogy eldobtak egy-egy versenyt, ugyanis idén - kivételesen - nem nyerni kell, hanem okosan, pontokat gyűjtögetve, megfontoltan haladni a vb-cím felé.
Rossi előre beharangozta, hogy Spanyolországban csak a tisztes helytállás lehet a cél, dobogóról nem is álmodhat, azonban a verseny még az ő pesszimista várakozásait is felülmúlta. A Katalán Nagydíjon a hagyományoknak megfelelően délután kettőkor rajtolt el a mezőny, s meglepő módon Lorenzo tört az élre, s úgy tűnt, ezúttal nem csak pünkösdi királyságról lesz szó.
{{articleGallery[14053].caption}}
A spanyol első helye azért is volt meglepő, mert csapattársa, Dovizioso csak a hetedik helyen szerénykedett, miként a remek edzést futó Petrucci is beleszürkült a mezőnybe, miután a rajtnál kis híján kiütötte Marquezt - az olasz egykerekezés közben váratlanul a pálya bal szélére sodródott, és ott ütközött a hondás világbajnokkal.

Két győzelem? Ez egyszerűen nem reális...

Bár a pálya állapota mit sem változott, szó szerint össze-vissza csúszkáltak a motorok - különösen a folyamatosan szenvedő gyári yamahások, akik a legjobb tízbe kerülését küzdöttek -, ennek dacára féltávig nem volt kieső. Az élen ezalatt Lorenzo a „szokásos koreográfia szerint” elkezdett tempót veszíteni, folyamatosan csúszott vissza, a spiccet pedig a két hondás - Pedrosa és Marquez -, valamint Dovizioso vette át.
{{articleGallery[14060].caption}}
Kilenc körrel a vége előtt Dovi elszánta magát, a célegyenesben egyszerűen körbemotorozta balról Pedrosát, és egyből jókora előnyt épített ki. Nem is tudták követni vetélytársai, pedig Marquez gyorsan maga mögé utasította csapattársát, hogy az olasz nyomába eredjen, de végül 3,5 másodperccel mögötte, a második helyen intették le, míg a dobogó harmadik fokára Pedrosa állhatott.
{{articleGallery[14061].caption}}
Ezzel alaposan felbolydult a tabella, négyen állnak harminc ponton belül az éllovas Vinales mögött, ráadásul mindegyikük győzelemre esélyes pilóta, tehát akár egy futam alatt újra megváltozhat az állás. Ezért is bánhatják most a riválisok - élen Rossival, Marquezzel és Pedrosával - az eldobott versenyeket, hiszen jó eséllyel vezetnék a vb-t, ha korábban megelégednek egy-egy biztosnak tűnő második-harmadik hellyel a bukás helyett. Csak hogy még összetettebb legyen a kép, a következő fordulót június 25-én, Assenben rendezik, ahol ismét bizonyíthatnak a Hondák és a Yamahák a viszonylag lassú, technikás pályán. Akárhogy is, izgalmas idénynek nézünk elébe, melyből még 11 helyszín hátra van - nem fogunk unatkozni.

MotoGP - Katalán Nagydíj:

1. Andrea Dovizioso (ITA) - Ducati Team
2. Marc Marquez (SPA) - Repsol Honda Team
3. Dani Pedrosa (SPA) - Repsol Honda Team
4. Jorge Lorenzo (SPA) - Ducati Team
5. Johann Zarco (FRA) - Monster Yamaha Tech3
6. Jonas Folger (GER) - Monster Yamaha Tech3
7. Alvaro Bautista (SPA) - Pull&Bear Aspar Team
8. Valentino Rossi (ITA) - Movistar Yamaha MotoGP
9. Hector Barbera (SPA) - Reale Avintia Racing
10. Maverick Viñales (SPA) - Movistar Yamaha MotoGP

A világbajnoki tabella állása:

1. Maverick Viñales (SPA) - Movistar Yamaha MotoGP: 111 pont
2. Andrea Dovizioso (ITA) - Ducati Team: 104 pont
3. Marc Marquez (SPA) - Repsol Honda Team: 88 pont
4. Dani Pedrosa (SPA) - Repsol Honda Team: 84 pont
5. Valentino Rossi (ITA) - Movistar Yamaha MotoGP: 83 pont
6. Johann Zarco (FRA) - Monster Yamaha Tech3: 75 pont
7. Jorge Lorenzo (SPA) - Ducati Team: 59 pont
8. Jonas Folger (GER) - Monster Yamaha Tech3: 51 pont
9. Cal Crutchlow (GBR) - LCR Honda: 45 pont
10. Danilo Petrucci (ITA) - Octo Pramac Racing: 42 pont