· 2020. október 12.

MotoGP - Le Mans

Kit rejt a bőrruha?

Az ifjabb Marquez úgy zárkózott fel a tegnapi futamon, mintha csak a bátyja ült volna a motoron. Szinte hihetetlen, de idén már hét különböző győztesünk van kilenc futam alatt.
Az edzések kalapján úgy tűnt, lehet esélye a Yamaháknak a francia pályán, ám a rajt előtt pár másodperccel lezúduló eső minden számítást keresztülhúzott.
{{articleGallery[27207].caption}}
Noha a bajnoki éllovas Quartararo jó helyről indult, de mintha Moto2-géppel lépett volna pályára, úgy kerülték ki az ellenfelek, és csak a többiek betlizésének köszönhette, hogy végül sikerült a legjobb tízben zárnia.
{{articleGallery[27209].caption}}
Eközben az élen a három Ducati, Dovi, Miller és Petrucci diktálta a tempót, mégpedig igencsak keményen, és komoly előnyt épített ki ez a trió. Ellenben Rossi már az első kanyarban kiesett, míg Vinales és Morbidelli sereghajtó szerepben szenvedett a hideg és vizes aszfalton.
{{articleGallery[27211].caption}}
A futam harmadáig úgy festett, hogy a három ducatis állhat a dobogóra, ám amint elkezdett felszáradni a pálya – egy része –, Rins tempót váltott, és a jobb körökben egy másodpercet vert az élen haladókra. Miután utolérte őket, úgy tűnt, taktikusan kivár a verseny végéig, ám végül megint az ifjonti hév kerekedett felül – ezúttal sem ért célba a spanyol, pedig esélye volt a győzelemre, de dobogóra mindenképpen.
{{articleGallery[27213].caption}}
Mialatt ezzel voltunk elfoglalva, Alex Marquez elképesztő tempóban kezdett felzárkózni, ami több szempontból is meglepetés, sőt kisebb szenzáció. Egyrészt gyakorlatilag nem volt semmilyen tapasztalata ilyen vizes és hideg körülmények között a motorral, másrészt még nem láttuk a dobogós helyek közelében ezres géppel.
{{articleGallery[27214].caption}}
Higgadtan, mégis magabiztosan hámozta át magát a teljes mezőnyön, és ki tudja, ha van még 2-3 kör, tán az elsőséget is megszerzi, de így Petruccit intették le először, aki már a hetedik futamgyőztes idén a GP-ben. Marquez mögött Pol Espargaro (KTM) ért célba, azaz ismét három különböző márka pilótái álltak a dobogón.
{{articleGallery[27212].caption}}
Quartararo végül kivárásra játszott, és hiába esett vissza a mezőny második felébe, olyan sokan estek előtte, hogy kilencedik helyen futott be és hét értékes pontot szerzett. Mivel a ponttáblázatban mögötte álló Mir csak csetlett-botlott egész hétvégén, Quartararo a rossz szereplés dacára tíz egységgel vezet előtte.
{{articleGallery[27210].caption}}
Jelenleg 115 pontja van a franciának, míg Dovi és Vinales 97, illetve 96 ponttal követi őt, valamint a második helyen álló suzukist. A Le Mans-i futam részletes edzés- és végeredménye itt olvasható.
{{articleGallery[27215].caption}}
Nincs sok idő a pihenésre, ugyanis a pilóták máris úton vannak a következő összecsapás helyszínére, Aragonba, ahol négy nap múlva megkezdődik a Gran Premio Michelin® névre keresztelt versenyhétvége.