· 2020. szeptember 14. 10

MotoGP - Misano

Majdnem felállt...

A némi kék pirulával megtámogatott Rossi sorra nyerte az edzéseket, a futamon pedig kis híján felállhatott a dobogóra. Eközben Quartararo esett, és így alaposan átrendeződött a vb-tabella.
Évtizedek óra nem volt rá példa, hogy Yamahák sajátítsák ki a rajtrács első négy helyét, márpedig szombaton ez történt: Vinales, Morbidelli, Quartararo és Rossi vághatott neki az élről a misanói versenynek.
{{articleGallery[26778].caption}}
Vinales ezúttal sem tudta vezetésre váltani a pole-t, Morbidelli és Rossi rögtön megelőzte, sőt harmadik helyre bejött Miller is. Quartararo érezte, hogy nem engedheti nagyon ellógni csapattársát, és gyorsan meg is előzte a negyedik helyre visszacsúszó Vinalest, majd meglepetésre elesett, és ezzel elveszítette az esélyt, hogy vb-éllovasként várja a következő hétvégét.
{{articleGallery[26779].caption}}
A puha hátsó gumin rajtoló Miller gyorsan elkoptatta az abroncsait, így nem volt esélye, hogy a verseny második felében is a dobogóért harcoljon. Ezzel szemben csapattársa, a lábsérüléssel küzdő Bagnaia pont ekkor talált tempót, gyorsan átlépte ellenfeleit, és a futam végére már-már az élen álló Morbidellire is veszélyes volt.
{{articleGallery[26788].caption}}
Úgy fordultak az utolsó körre, hogy Morbidelli-Bagnaia-Rossi sorrendben haladtak át a célvonalon, ám a Doctor mögött ott lihegett a két Suzuki Mirrel és Rinsszel. A hazai szurkolók nagy bánatára alig fél kör alatt helyet cserélt a két suzukis, Mir kikerülte az egyre lassuló Rinst, és rögtön Rossi nyomába eredt.
{{articleGallery[26787].caption}}
Így az egész verseny alatt dobogós helyen haladó Doctor az utolsó (kilo)métereken maradt le a dobogóról, de tempója kifejezetten erős volt, ami biztató a jövő heti visszavágó előtt, amit ugyanitt rendeznek. A futam részletes végeredménye a MotoGP.com oldalon olvasható.
{{articleGallery[26786].caption}}
A Morbidelli-Bagnaia-Mir befutó, no meg a Quartararo-bukás után alaposan átrendeződött a világbajnoki tabella, mégpedig annak dacára, hogy az új éllovas Dovizioso sem szerepelt valami fényesen – csak hetedik lett.
{{articleGallery[26785].caption}}
Igazán szoros az élmezőny az újabb keresztbeverésekkel tarkított, rendhagyó futam után, elvégre a szezonban rapszodikusan szereplő Dovi állt az élre (76 pont), nyomában Quartararo (70 pont) és a másik ducatis, Miller (64 pont). Sőt összesen kilenc (!) pilóta van egy futamgyőzelem távolságban az élen álló olasztól, vagyis még semmi nem dőlt el nyolc futammal a szezon vége előtt.
{{articleGallery[26783].caption}}
Csupán néhány napot kell várnunk a következő összecsapásra, ugyanis ezen a hétvégén ismét Misanóban csapnak össze a GP legjobbjai. Az erőviszonyokat látva könnyen elképzelhető, hogy ezúttal is a Yamahák uralják az edzést, főként, hogy az időjárás is nagyon hasonló lesz Olaszországban, mint az elmúlt napokban volt.