· 2019. október 28. 3

MotoGP - Phillip Island

Spanyol hódítás

A kaotikus edzés után meglepetésre Rossi tört az élre Ausztráliában, de végül nem ő, hanem Marquez és Vinales harcolt a győzelemért, amíg be nem ütött a krach.
A viharos szél miatt elmaradt szombati időmérőt - európai idő szerint - vasárnap hajnalban futották, és itt Vinales lett az első, nyomában Quartararóval és Marquezzel. Azonban nem ők, hanem az első kanyarban nagyon bevállalósan és okosan helyezkedő Rossi jött el a legjobban, és rögtön el is nyúlt a mezőnytől majdnem egy másodpercre.
{{articleGallery[23687].caption}}
A Doctor rajongói már-már azt hihették, hogy megtörik a jég, és újabb futamgyőzelemnek örülhetnek Phillip Islanden, ám Rossi vezetése kérészéletűnek bizonyult - csakhamar megelőzte Vinales és Marquez is. Eközben mögöttük Petrucci ütötte ki Quartararót, igaz, a fiatal francia rendkívül sportszerűen hozzátette, hogy ekkor már lesodródott az ívről, és valószínűleg „rásegítés nélkül” is a füvön végezte volna.
{{articleGallery[23690].caption}}
A legnagyobb szenzáció a Rossit maga mögé utasító, és élre álló Crutchlow, illetve Iannone (!) volt, míg Marquez és a rendkívül rossz rajtot vevő Vinales csak asszisztált a felvezetésükhöz. A már-már Moto3-csatákat idéző futam gyorsan elcsendesedett, és nyugodtabb tempójú lett, mikor Vinales és Marqez az élre állt, és az összecsapás második felében jókora előnyt épített ki magának.
{{articleGallery[23684].caption}}
Újabb utolsó kanyaros csörtére vártak az ausztrál nézők, de sajnos csalódniuk kellett, ugyanis a „szokásos” előzési ponton, a derékszögű jobbos előtt Vinales mindent egy lapra téve agresszíven kigyorsított, ám ez túl sok volt a kopott hátsó abroncsnak, és hatalmas tempóval kicsúszott a bukótérbe.
{{articleGallery[23685].caption}}
Lám, még a mázlifaktor is Marquez kezére játszik, aki csodával határos módon megúszta az ütközést, és éppen Vinales szikrázva csúszó Yamahája mellett forult el az utolsó előtti kanyarra. Így újabb spanyol győzelem született Phillip Islanden, mögötte Crutchlow és a hazai közönség legnagyobb örömére Miller futott be. A részletes végeredmény itt olvasható.
{{articleGallery[23692].caption}}
Éppen csak szusszannak egyet a pilóták, és csütörtökön már a villámgyors maláj pályán van jelenésük, ahol november harmadikán rendezik a MotoGP soron következő, egyben utolsó előtti 2019-es futamát.
{{articleGallery[23699].caption}}
Jó hír, hogy ezúttal már nem kell olyan korán kelni, hogy élőben lássuk az összecsapást - a királykategória versenye európai idő szerint negyed nyolckor kezdődik Sepangban.