· 2018. szeptember 10. 41

MotoGP - San Marino

Elszabadult indulatok

Dovi nyert, Marquez tovább növelte előnyét a vb-tabellán, de nem miattuk volt emlékezetes ez a hétvége. Fenati lassan kiírja magát a GP-ből.
Olasz közönség előtt léptek pályára a pilóták tegnap, s ezzel Misanóban megkezdődött az idei MotoGP-idény őszi szezonja. Mérsékelten izgalmas futamon végül Dovizioso diadalmaskodott, csapattársa, a sokáig vezető Lorenzo egy körrel a vége előtt bukott, így Marquez és a szép felzárkózást produkáló Crutchlow állhatott még dobogóra.
{{articleGallery[19423].caption}}
A hétvége legemlékezetesebb eseménye kétségtelenül Fenati és Manzi különszáma volt. Mielőtt a végkifejlet miatt pálcát törnénk Fenati feje felett, érdemes leszögezni, hogy a két pilóta többször ütközött egymással, Fenati elhibázott féktávjai és Manzi túlzottan optimista előzési kísérletei rendre koccanásokhoz vezettek.
A képet árnyalja, hogy Manzit is büntették a veszélyes manőverek miatt, de ettől még Fenati viselkedése elfogadhatatlan. Frissítve: ma, szeptember 10-én hivatalosan is bejelentették, hogy csapata meneszti a balhés Romano Fenatit, így az hiába kap csak kétversenyes eltiltást, nem valószínű, hogy idén bármelyik istálló alkalmazná. Sőt azóta megszólalt 2019-es munkaadója is, és kijelentette, hogy egy ilyen alak, mint Fenati soha nem ülhet náluk motorra, szóval ezzel ugrott az olasz következő évi szereplése és jó eséllyel a teljes MotoGP-karrierje is
A sokadik ilyen ütközést követően Fenati teljesen szétcsúszott, igaz, ő egyébként sem higgadtságáról híres. Emlékezzünk rá, napjaink leghatékonyabb versenyzősulija, a VR46 pilótaképző is azért vett búcsút tőle, mert képtelen volt kezelni dühkitöréseit. Ezúttal úgy próbált elégtételt venni az ütközésekért, hogy nagyjából 220 km/órás tempónál meghúzta Manzi motorjának fékkarját, amitől blokkolt az olasz első kereke. Szerencsére nem történt baleset, de ettől függetlenül Fenatit kizárták a versenyből és két futamra eltiltották.
{{articleGallery[19422].caption}}
Persze a versenyzőtársak sem hagyták szó nélkül a dolgot: Crutchlow egyenesen úgy fogalmazott, hogy egy életre eltiltaná Fenatit a versenyzéstől, a pilóta csapata nyilvánosan kért bocsánatot versenyzőjük viselkedése miatt, de hozzátették, hogy nem válnak meg az olasztól. Az ügy további érdekessége, hogy a középmezőnyben, a pontszerző helyektől messze folyt a csata, azaz szinte tét nélkül küzdöttek egymással, Fenati pedig pont saját, 2019-es istállójának pilótáját próbálta móresre tanítani...
A világbajnokság két hét múlva Aragonban folytatódik, utána a thaiföldi futammal kezdetét veszi a négyfutamos tengerentúli utazás, majd novemberben, Valenciában ér véget a 2018-as gyorsaságimotoros-világbajnokság.