· Képek: Yamaha, HRC · 2018. november 4. 1

MotoGP - Sepang

Húzd meg, ereszd meg!

Rossi és Marquez hosszú körökön keresztül borzolta egymás - no meg a rajongók - idegeit, ami végül meg is bosszulta magát.
Mérnöki precizitással rajtolt Valentino Rossi a Maláj Nagydíjon, magabiztosan jött el elsőként, míg az Iannone feltartása miatt hathelyes rajtbüntetéssel sújtott Marquez azért küzdött, hogy az élbolyban maradjon az első körös lökdösődés után. Ez sikerült is neki, igaz, eközben kis híján fellökte a búcsúzó Pedrosát. Akárhogy is, nem sokkal a start után kialakult a vezető hármas, Rossi, Marquez és Zarco diktálta a tempót.
{{articleGallery[19906].caption}}
Egészen a futam féltávjáig úgy tűnt, nem bírnak egymással a pilóták, ám ekkor Rossi tempót váltott, alig héttized másodperces előnyét megduplázta, azaz Vinales ausztrál futamgyőzelme után érett az újabb meglepetés. Már csak öt-hat kör volt hátra, amikor Marquez hirtelen felgyorsult, kanyarról-kanyarra közelített a Doctorhoz, de ekkor beütött a krach. Rossi a célegyenes végi jobbosban túl korán adott gázt, és a Yamaha - oly sokszor bírált - kipörgésgátlója sem állt a helyzet magaslatán, s a Doctor kicsúszott a pályáról. Esése azért is fájó, mert ezzel tovább folytatódik Rossi nyeretlenségi sorozata (tavaly Assenben nyert utoljára), s egyben azt is jelenti, hogy gyakorlatilag elveszítette az esélyt, hogy másodikként végezzen a vb-tabellán. Mögöttük Rins és Zarco vívott nagy csatát az utolsó körben, melyben a francia húzta a rövidebbet - elmondása szerint a rekkenő hőség miatt hamar elfogytak az abroncsai, ezért nem tudta megtartani a helyét.
{{articleGallery[19905].caption}}
A húzós távol-keleti túra után visszatérnek Európába pilóták, két hét múlva Valenciában búcsúznak a 2018-as szezontól, egyben kezdetét veszi a tesztidőszak, valamint a felkészülés a 2019-es idényre. Részletes eredménylista és a vb-tabella friss állása a MotoGP.com oldalon elérhető.