Elképesztő időket futottak a világ legjobb motorosai a hétvégén zajlott, portimaói teszten. Sokatmondó, hogy az első nyolcban hét Ducati végzett (!), egyedül Quartararo tudta megtörni az olaszok hegemóniáját.

motogp-teszt-portugalia
A teszteredmények Portimaóból (Kép: MotoGP.com)

Indul a MotoGP-szezon, jönnek a sprintversenyek

Bagnaia körrekorddal lett első, egyben csak ő futott 1:37-es időt, nyomában Zarcóval és Quartararóval, de a francia lemaradása már 3-4 tizedmásodperc az olasz riválisa mögött. Ugyanakkor kimondottan szoros a mezőny, mert a 17. helyezett Miller alig egy másodperccel követi Bagnaiát, és ez alapján idén is izgalmas futamok várhatóak a március 24-én, azaz jövő héten induló bajnokságban.

motogp-teszt-portugalia
Ezentúl két MotoGP-futam lesz egy hétvégén, szombaton és vasárnap, de a Moto2 és Moto3 géposztályt egyelőre nem érinti a változás

Ráadásul ezúttal az alkalmazkodóképesség is sokat nyom majd a latban, hiszen 2023-ban már a szombati sprintversenyeken is bizonyítania kell a pilótáknak, ahol fontos lesz a remek eredmény, de nem kockáztathatják az esést, ami meghiúsíthatja a vasárnapi indulást.

Mit tudunk az idei sprintversenyekről?

Minden egyes helyszínen szombat délután rendezik majd a rövidebb távú összecsapásokat, de ez nem helyettesíti a Q1-et és a Q2-t, mely a rajtsorrendet szabja meg. A versenytáv az eredeti fele lesz, és a pontokat is eszerint osztják ki: a győztes 12-t kap, és egy jár a kilencedik helyért.

Röviden úgy tudnám összefoglalni, hogy egy edzést lecseréltünk egy izgalmasabb versenyre. Noha itt is lehet pontokat szerezni, ez a statisztikát nem igazán befolyásolja, ugyanis a vasárnapi nagydíj első helyezettje lesz a hétvége győztese. Természetesen a dobogón állva ünnepelhet a szombati futam első három helyezettje, de ez nem számít bele az „elért dobogós helyezések” számába, amit a pilóták profiljában láthatunk a MotoGP oldalán

nyilatkozta Ezpeleta az újításról.

Teljesen megújul tehát a gyorsaságimotoros-világbajnokság, ami szintén felboríthatja az erőviszonyokat. A rövid távon erősebb pilóták értékes pontokat rabolhatnak vetélytársaiktól, sőt az is előfordulhat, hogy valaki akkor is a hétvége legeredményesebb indulói közé tartozik majd, ha vasárnap nem is lép pályára.

motogp-teszt-portugalia
A tesztek alapján idén is a Ducatinak áll a zászló, de kérdés, hogy lesz-e márkán és csapaton belüli, valódi ellenfele a világbajnok Bagnaiának

Jövő hét pénteken kezdődik az idei szezon, és miként a Superbike-vb összecsapásait, a MotoGP-t is a Network 4 hálózatán, vagyis az Arena4 és a Match4 csatornákon követhetitek.