· 2017. november 13. 33

Motogp - Valencia

A sóderágyban dőlt el

Ha Marquez elesik, és Dovi nyer, akkor film lesz belőle. Így simán csak az évad legfeszültebb hangulatú futama volt, amin az is kiderült, hogy sürgősen szükség van egy olasz-spanyol tolmácsra a paddockban.
Mivel előre borítékolható volt, talán nem lőjük le a poént azzal, hogy Marc Marquez megszerezte hatodik vb-címét, melyet stílusosan egy mindig hatossal felfelé megálló, hatalmas dobókockával ünnepelt. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy az ifjú spanyol kétszer is kicsúszott a sóderágyba, és bátran leszögezhetjük, hogy ő az egyetlen, akinél az ilyen megingások nem vezetnek bukáshoz. Mindenki más ott befejezte volna a futamot, de Marquez inkább otthagyott pár négyzetcentiméternyi bőrdarabot a célegyenes végi balosban, de akkor is felállította a kvázi oldalán csúszó - s nem mellesleg vagy 200-zal hasító - Hondát.
{{articleGallery[16472].caption}}
Dovizioso rögtön két komoly ellenfelet is kapott, akik megakadályozták a végső győzelemben: Dani Pedrosa hátvédként hősiesen óvta Marquezt, míg a negyedik helyen haladó Lorenzo - ha lehet - még harciasabban védte az íveket saját csapattársa, Dovi előtt. Hiába volt láthatóan lassabb, mit sem ért a műszeregységére - többször - érkező figyelmeztetés és a hatalmas tábla a boxutca falán. Mintha Jorge nem értette volna, továbbra is feltartotta az olaszt, sőt inkább bukásig fokozta a tempót. Miután kiesett, Dovi is tempót váltott, de ekkor már olyan messze volt az élmezőnytől, hogy muszáj volt kockáztatnia, s a célegyenes előtti balosban besokallt, majd csapattársához hasonlóan a sóderágyban kötött ki.
{{articleGallery[16473].caption}}
Ezalatt az élen Zarco diktálta a tempót, gyakorlatilag végig vezetett a versenyen, leszámítva a legfontosabb pillanatot, az utolsó kört, amikor Pedrosa - a Honda erőfölényét kihasználva - elmotorozott mellette, majd taktikusan kitessékelte a balosban a külső ívre, hogy a franciának esélye se legyen visszatámadni. Ezzel eldőlt az elsőség sorsa: Pedrosa hazai pályán nyert, Zarco élete legjobb motorozását bemutatva második lett, míg Marquez (miután újra meglátogatta a sóderágyat) harmadikként állhatott a pódiumra.
Ezzel lezárult az idei gyorsaságimotoros-világbajnokság, holnap a tesztekkel folytatódik a program, ahol már az új, Moto2-ből átszegődő pilóták is jelen lesznek. Elkezdődött a visszaszámlálás: négy hónap és öt nap múlva ismét pályára lépnek a királykategória legjobbjai, hogy összecsapjanak a 2018-as bajnoki trófeáért.

MotoGP - Valencia - Végeredmény:

1. Dani Pedrosa - Repsol Honda (RC213V)
2. Johann Zarco - Monster Yamaha Tech3 (YZR-M1)
3. Marc Marquez - Repsol Honda (RC213V)
4. Alex Rins - Suzuki Ecstar (GSX-RR)
5. Valentino Rossi - Movistar Yamaha (YZR-M1)
6. Andrea Iannone - Suzuki Ecstar (GSX-RR)
7. Jack Miller - EG 0,0 Marc VDS (RC213V)
8. Cal Crutchlow - LCR Honda (RC213V)
9. Michele Pirro - Ducati Team (GP17)
10. Tito Rabat - EG 0,0 Marc VDS (RC213V)

MotoGP - Bajnoki tabella - 2017:

1. Marc MARQUEZ - Honda - 298 pont
2. Andrea DOVIZIOSO - Ducati - 261 pont
3. Maverick VIÑALES - Yamaha - 230 pont
4. Dani PEDROSA - Honda - 210 pont
5. Valentino ROSSI - Yamaha - 208 pont
6. Johann ZARCO - Yamaha - 174 pont
7. Jorge LORENZO - Ducati - 137 pont
8. Danilo PETRUCCI - Ducati - 124 pont
9. Cal CRUTCHLOW - Honda - 112 pont
10. Jonas FOLGER - Yamaha - 84 pont