· 2009. november 25. 108

KRESZ

Előre!

Nem tudom kinek köszönhetjük. Nem érdekel hogyan érte el. Egy a lényeg: január 1-től miénk a buszsáv, és a lámpánál is szabályos manőver lesz, ha előregurulunk az autók között!
Lehet sok tekintetben bírálni az új KRESZ-t: hiszen továbbra is bonyolult, és értelmetlen megoldásokkal ront el jó ötleteket. Például védi, az úton keresztben haladó kerékpárost a kanyarodó autóval szemben. Ugye el tudjuk képzelni a szituációt, ahogyan harmincas tempóval érkezik keresztben a járművünk elé egy biciklis… Vagy mondhatnánk, a jobbra tartás teljes mellőzését, és az egyirányú utcák szabad használatát, mindkét irányban – igen, ezek a jogok is a kerékpárosokat illetik.
De most tekintsünk el ezektől, hiszen minket, motorosokat végre meghallgattak, észrevettek. Buszsávban korlátlanul haladhatunk, és teljes lelki nyugalommal (mondhatnám: a törvény ereje által védve) vághatunk vissza a dugóban méltatlankodó autósnak, aki a lámpánál szándékosan nem akar előreengedni. Igen, ez mind törvényes lesz bő egy hónap múlva. És egy régi adósság is törlesztésre kerül: a quad mint jármű bekerül a magyar KRESZ-be, fogalma, és használata teljes jogi hátteret kap.
Kapcsolódó anyagok: Az új KRESZ motoros szemmel