· 2017. december 2. 12

Erős novembert zártak a motorkereskedők

Csúcsot döntünk, de mennyivel?

Az előző év azonos időszakához mérten 30,9 százalékkal több, 12 368 új személyautót helyeztek forgalomba novemberben, s meglepetésre a motorpiac növekedése még ennél is nagyobb volt.
Az év első tizenegy hónapjában 21,4 százalékos volt a bővülés 2016 január-novemberhez viszonyítva a négykerekűek piacán - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse Kft. adatai alapján pénteken az MTI-vel. Az MGE kiemelte, a novemberi és az összesített forgalomba helyezési eredmények szerint a piac már trendszerűen meghaladja az egyesület várakozásait. Folytatódik a magánvásárlók visszatérése, arányuk már eléri a 40 százalékot, és valószínű, hogy a céges vásárlások egy része szintén magánvásárlásnak tekinthető.

Gyenge, de folyamatosan bővülő motorpiac

A motorkerékpár piac az egyesület szerint továbbra is gyenge, annak ellenére, hogy a január-novemberi időszakban 7,6 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett kétkerekűek száma az előző év azonos időszakához képest. Konkrétan ez azt jelenti, hogy az elmúlt hónapban 107 darab nagymotor talált gazdára, azaz 55,1%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. Ez egyben azt jelenti, hogy decemberig összesen 2243 motorkerékpárt regisztráltak hazánkban, ami azért is különösen nagy eredmény, mert az év elején még 20-30%-os visszaesésről számolt be az egyesület. Az egyes márkák népszerűsége csak alig változott: a nagymotorok között továbbra is a Honda az éllovas, míg az 500 köbcenti feletti szegmenst a BMW uralja.