Ha álltál már az oldaltámaszon billegő motor mellett, a kormányt rángatva, valószínűleg tudod, milyen nehéz is leszenvedni egy napszítta, évek vagy évtizedek óta a vason pihenő markolatot. A megoldás pedig rém egyszerű, és még túl sok szerszámra sincs szükség hozzá. Ha akad a garázsban - vagy a szomszédnál - egy kis kompresszor, máris nyert helyzetben vagy: a gumi belső felét megemelve elég hirtelen aláfújni, hogy a légnyomás segítségével eltávolítsd a régi, kopott darabot. A felszerelések hiányában megteszi egy éles kés vagy szike is, hogy könnyedén levágd a kormányról, de ilyenkor figyelned kell, nehogy megsértsd a fényezett vagy krómozott csövet.

motorkerekpar-markolat-csere-4220
Egy kompresszorral igazán könnyű le- és felszerelni a markolatot, de ennek híján sem ördöngösség
Az új markolat kiválasztásánál gondold át, hogy érezted-e valaha kényelmetlennek a régi megoldást? Ha igen, valószínűleg túl kemény vagy vékony volt a markodhoz, így érdemesebb egy vastag, puhább utóddal kiváltani. Amennyiben van kormányvégsúlyod, keress olyan kivitelt, ami nyitott, hogy ne kelljen szétvágnod azt a súly visszacsavarozásához! Ha mégis kivágni kényszerülsz, lehetőleg ne kést vagy ollót, hanem egy pontos méretű lyukasztót válassz a munkához!

A bonyolultabb, elektromos csatlakozókkal megtűzdelt kivitelek cseréje sem tart tovább pár percnél

Felrakás előtt tisztítsd meg, zsírtalanítsd a felületeket, majd - a már használt kompresszor segítségével - fordított mozdulatokkal told vissza a helyére! Kompresszor híján választhatsz valami gyorsan elpárolgó kenőanyagot - olajat, zsírt ne! -, esetleg spéci markolatragasztót, ami megkönnyíti a felhelyezést, de utána már nem engedi elmozdulni egymáson az alkatrészeket.
motorkerekpar-markolat-csere-4219
A gyári kivitelben is kapható, fűthető markolat nem csak a tenyeredet, hanem a keringési rendszeren keresztül az egész testedet melegíti - megfizethető és hasznos megoldás azoknak, akik sokat motoroznak változatos körülmények között
Ha már ekkora munkába fogtál, érdemes elgondolkodni a motor fejlesztésén is, mondjuk egy markolatfűtés beépítésével. Ezeket már 15-20 ezer forint között elérheted, s használatukkal sokkal kellemesebbé tehetők a téli ingázások, illetve a nyári motorostúrák hűvösebb napjai a hegyekben. Vételkor arra figyelj, hogy a kormány átmérőjével egyezzen a mérete - ez jellemzően 22 mm -, mert csak így tudod majd felszerelni a motorra.