· 2013. május 12. 12

Programajánló: Motoros múzeumok Magyarországon

Régi idők nyomában

Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen az ország minden tájegységében lakik legalább egy lelkes és elszánt gyűjtő, aki igyekszik megmenteni az utókornak a letűnt kor motorjait. Képzeletbeli utazásunk során őket vesszük sorra, áttekintve a honi motormúzeumok kínálatát.
Aligha akad olyan pontja hazánknak, melyet egy nap alatt ne lehetne motorral elérni, így aztán a Magyarországon működő motormúzeumokat akár egy túra útvonalára is fel lehet fűzni, mondjuk a következő hosszú hétvége alatt bejárva a sok-sok kincset rejtő tárlatokat. A kínálatban megtaláljuk az egyes típusokra szakosodott helyeket, mint például a Pannóniák gyűjtőit, s van, ahol a százéves autókkal együtt mutatkoznak a patinás kétkerekűek, de akad kizárólag olasz motorokkal foglalkozó restaurátor is, aki saját családi házát "áldozta fel", hogy hódolhasson ennek a csodálatos szenvedélynek. Lássuk hát, merre érdemes indulni a veterán vasak után kutatva!

Magyar motorok múzeuma, Bodrogkeresztúr:

Utazásunkat a keleti végen kezdjük, ahol egy kedves kis település, Bodrogkeresztúr várja a hazai gyártású vasak szerelmeseit. A nem mindennapi tárlat nyaranta hatalmas sereget vonz, ugyanis ekkor hosszú felvonulással emlékeznek meg az egykor itthon készült vasakról, melyen a kiállított gépek némelyike is részt vesz.
motormuzeum bodrogkeresztúr Bodrogkeresztúron egyszerű környezetben sorakoznak a magyar kétkerekűek, melyek évente egy alkalommal komoly felvonulással kápráztatják el a látogatókat
A kiállításon nem csak az 1945 után gyártott motorok, de a korabeli használati tárgyak és ruházatok is megtekinthetők. További információ: Magyar motorok múzeuma, Bodrogkeresztúr

Motormúzeum, Gyomaendrőd

A tiszántúli vidéket erősíti a következő gyűjtemény is, mely Soczó Elek nevéhez fűződik. A boxerek nagy rajongója egyedülálló járgányokat gyűjtött össze, s ezek a nagyközönség által is megtekinthetők a Gyomaendrőd, Fő út 220. szám alatt található kiállításon. Bővebb információ a 06-66/284 914-es számon kérhető.

Pannonia Park, Recsk

A Mátra északi oldala a következő helyszín, és a Gyöngyös felől érkezünk, nyaranta egyfajta „zöld alagútban” száguldhatunk Recskig, ahol évszázados gesztenyefák állnak sorfalat a 24-es úton közeledő motorosoknak. Itt található a Pannónia Park, mely egy igen komoly motorkiállításnak ad helyet, hiszen a különböző márkájú és típusú veterángépekből álló gyűjtemény igazi kuriózumnak számít.
pannonia park recsk Egy darabka történelem a recski Pannónia Park emeletén
Az utcai- és versenymotorok sokasága, a szerény belépődíj és a hely közelsége egyaránt látogatásra csábít, érdemes rászánni egy kellemes nyári napot a kirándulásra. Cím: Recsk, Kossuth Lajos út 6.

Pannonia Múzeum, Balassagyarmat

A Mátrából nyugat felé indulva bő egy óra alatt elérhetjük a nagyjából nyolcvan kilométerre található balassagyarmati Pannónia múzeumot, mely Március 1-től október 31-ig, csütörtökön délutánonként, illetve szombaton tizenegy órától délután ötig várja a látogatókat a Balassagyarmat Kossuth Lajos utca 1. szám alatt.

Minden év szeptemberében életre kelnek a félszáz éves gépek, és Balassagyarmat utcáit ellepik a szebbnél szebb kétkerekűek

Ha más időpontban érkeznétek, a 06 (30) 746 18 06-os telefonszámon éritek el a múzeum gazdáját, aki az előzetes egyeztetés után rendhagyó időpontokban is szívesen körbevezeti a látogatókat. További információ: Bemutatkozik a Pannónia múzeum!

Veterán autók és motorok Tatabányán

A tulajdonos, gyűjtő és restaurátor Marczis Béla 1973 óta vásárolja és újítja fel a technikatörténeti gépjármű-ritkaságokat. Kiállításán jól megférnek egymás mellett a két háború között gyártott hathengeres személyautók és a motorkerékpárok is. A tárlat különlegessége a kétkerekűek között korelnöknek számító, 1937-ben gyártott Jawa Robot, melyen - gondos gazdáinak köszönhetően - még eredeti festék csillog. A gyűjtemény Tatabánya, Kossuth L. u. 10 szám alatt található, és a 06/34/344-515-ös számon kérhettek róla bővebb információt.

Motormúzeum, Olasz

A Pécs melletti településen működik a Magyar motorok háza, ahol - ahogy a neve is hirdeti - főként hazai gyártású kétkerekűek között szemezgethetünk. Balogh Jácint vállalkozó csupa működőképes darabot szerzett be az általa nagyra becsült Turánokból, Mátrákból, D Csepelekből és persze Pannóniákból, melyeket 2007 óta a nagyközönség is megtekinthet.

Talján motorok múzeuma, Attala

Korábban már részletesebben is foglalkoztunk a Dombóvár mellett található kiállítással, mely egyedülálló hazánkban, sőt, Európában is aligha akad párja, hiszen az olasz gyártmányú motorkerékpárok több tucat képviselője látható itt, egytől-egyig restaurált állapotban, de mellette a századelő francia kétkerekűi is helyet kaptak a kedves, barátságos házaspár által üzemeltetett tárlaton.
motormuzeum attala Diamond, azaz gyémánt. Egy letűnt típus, az attalai kiállítás évszázados darabja
A belépődíj jelképes, a kínálat pedig végtelen, érdemes hát legalább egy fél napot érdemes rászánni a több száz motort felvonultató múzeumra.

Maróti Motormúzeum, Budapest

El sem kell hagynunk a fővárost ahhoz, hogy látványos kiállításra bukkanjunk, hiszen a Maróti Motormúzeumban, a Nagykőrösi út 91-ben egészen a harmincas évekig repülhetünk vissza az időben a kiállított vasak segítségével. A gyűjtemény előzetes telefonos bejelentkezés alapján hétköznapokon látogatható, legalább tíz fő jelentkezése esetén, ám a kétezer forintos beugróért idegenvezetést, és tartalmas, közel háromórást élményt kapunk.

Közlekedési Múzeum

Nem csak a patinás négykerekűekben gyönyörködhetünk, ha ellátogatunk a Műszaki és Közlekedési Múzeumba, ugyanis az időszaki kiállításokon rendre felbukkannak a kétkerekűek, most éppen a hazai Riga klub gazdag bemutatója látható, ahol az ex-szovjet kismotorokról minden fontos és érdekes információt megtudhatnak az érdeklődők.
A kínálat tehát gazdag, már csak egy szabad hétvégét kell kiszemelni, hogy a kellemes túrázást összekössük - a múzeumok segítségével - egy kétkerekű időutazással. Jó utat és jó időt a guruláshoz!