· Képek: MTI · 2018. január 4. 4

Gyökeresen változtak a pályahasználat szabályai

Újabb részletek a motoros e-matricáról

Annyi minden változott 2018 január elsején az autópályák használatával kapcsolatban, hogy érdemes egy helyen összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.
Ami nekünk, kétkerekűeknek a legfontosabb hír, hogy a motorral közlekedők idén tavasztól már nemcsak heti, hanem havi matricát is vásárolhatnak kedvezményes áron. Az e-matrica mindössze 2500 forintba kerül, és egész hónapon át - pontosabban a következő hónap ugyanazon napjának 24. órájáig - érvényes a teljes, közel 1500 kilométeres gyorsforgalmi úthálózaton. Üröm az örömben, hogy ez a szolgáltatás csak a szezon kezdetétől, májustól elérhető.
{{articleGallery[16915].caption}}
Akkor se ess kétségbe, ha tévedésből felhajtasz valamelyik fizetős szakaszra, ugyanis ez 2018-tól már nem jár automatikusan bírságolással.

Több utat használhatunk ugyanannyiért

Az elmúlt egy évben ismét bővült a hazai gyorsforgalmi úthálózat, ugyanis átadták a Csornát elkerülő, 4,6 kilométer hosszú, kétszer két sávos részt, illetve december közepétől az M35-ös autópálya új szakaszát és a Debrecent délről elkerülő utat is birtokba vehették a közlekedők. Az átadás kapcsán elmondták: a következő négy-öt évben 900 kilométernyi új gyorsforgalmi út épül hazánkban, amivel az osztott pályás szakaszok hossza megközelíti majd a 2500 kilométert. A gigaberuházás részleteiről korábbi írásunkban olvashattok részletesen.
Ha egy órán belül megállsz egy benzinkúton, szabadon pótolhatod a hiányzó matricát, s akkor is megúszod a büntetést, ha közben elhaladtál valamelyik kamerás kapu vagy ellenőrzőautó előtt. Végül pedig szót érdemel, hogy az eddigi harminc helyett hatvan napon át pótdíj nélkül befizethető a bírság, ha valaki a könnyítések dacára is elfelejtette megvenni az úthasználati jogosultságot.