Július másodikán, pénteken a motoros zarándoklat első napja a szokásos módon megnyitóval és az Mária ünnepre tekintettel rövid litániával, majd gyertyás körmenettel kezdődött.

motoros-bucsu-ecsed-2021

Az este folytatásában az Ecsédi Motoros Egyesület szervezésében a Leader pályázaton nyert támogatásból Blues Hangers-koncert, majd látványos, az édesanyáról és a szentlélekről szóló fényszínház szórakoztatta a vendégeket.

Riport a 15. Motoros Búcsúról

A Motoros Búcsú második, mondhatni a főnapján ünnepélyes megnyitó keretében Csontos Péter az alapítvány alapítója és koordinátora örömmel köszöntötte a régi és új motoros zarándokokat, hangsúlyozva, hogy ez már a 15. ilyen rendezvény, majd a helyi Motoros Egyesület részéről köszöntötték az érkezőket.

motoros-bucsu-ecsed-2021

A 15. alkalom különlegességét mutatta a „szóvivő” személye is, Rimóczi Béla, aki több alkalommal zarándokolt el Szentkút-völgyébe, valamint a MOTaMOT volt képviselője, ő maga is több motoros jótékony program szervezője. Sajnos Vajda Attila olimpikon, kenus nem tudta megoldani, hogy jelen legyen – munkája meggátolta, hogy ezúttal csatlakozzon hozzánk.

motoros-bucsu-ecsed-2021

Az igen kegyes, napos időjárásnak köszönhetően lassan megtöltötték motorosok és érdeklődők a kápolna környékét. A megnyitó után Battodo- és Laido-bemutatót láthatott a közönség, míg később Végvári vitézek, bajvívó magyarok címmel hagyományőrző fegyver- és viseletbemutatót, előadást hallhattak az egybegyűltek, amelyet Zsolnai Gábor a Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület vezetője tartott a kicsik és nagyok örömére. Az előadást ebéd követte, melyet az Ecsédi Motoros Egyesület készített a MOTaMOT támogatásával.

motoros-bucsu-ecsed-2021

A rövid déli pihenőt követően egytől könyvbemutatóra és közös beszélgetésre került sor Dr. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, író közreműködésével, valamint Machovits László (Hunyadi Rend) moderálásával. A remek hangulatú, kötetlen beszélgetés érintette a sorsfordító történelmi pillanatokat, a múlt és a jelen geopolitikai helyzeteit. A szerző a Máglyatűz című geopolitikai thrillerről és a tavalyi évben, az összetartozás évében megjelent Napról napra Trianon című kötetről beszélt, a művek születéséről, jelenlegi helyzet kapcsolatáról, továbbá a Trianon előzményéről és annak hatásairól.

motoros-bucsu-ecsed-2021

A beszélgetést dedikálás követte, majd az időközben megérkező felvidéki motorosok körében kezdetét vette a Hevesi Kutyakiképző Iskola kutyás bemutatója. A fantasztikusan bemutatót örömtől csillogó szemek követték végig: kutyák és gazdáik őrző-védő, tárgyi őrzés, személyvédelem, keresés, elfogás elemeket mutattak be a közönségnek.

Szintén kísérőprogramként a hatvani Urbán Vintage Garage Motorház régi, felújított és működőképes veteránmotorokkal telepedett ki, mi több, ki is lehetett próbálni a régi korok nagyszerű vasait.

A szombati nap délutánján, a szentmise és a motorosok megáldását megelőzően Machovits László köszöntötte az érkezőket, megosztotta motoros zarándokként gondolatait a szentmisére hangolódva.

motoros-bucsu-ecsed-2021

Majd elérkezett az ünnepi szentmise, melyet Dr. Hesz Attila pálos rendi szerzetes celebrált, aki a Sziklatemplomból motoron érkezett a szenthelyre. A Sarlós Boldogasszony ünnepi szentmise végén minden motort, kerékpárt és motorost megszentelt, még a felvonulást biztosító motoros járőröket is.

motoros-bucsu-ecsed-2021

Szentbeszédében a motorosoknak elmondta, hogy sosem szabad céltalanul közlekedni. „Hálával a szívünkben vagyunk itt, hogy hálát adjunk két esztendő kegyelméért... Az imádság tehát közösséget alkot, és a mi motoros utunk is közösségre épül, hiszen az úton nem vagyunk egyedül. Vannak más résztvevői is a forgalomnak és mindannyian szeretnénk célba érni. Ezért élünk, vezetünk szabályok szerint, s vannak más, íratlan szabályok is, mint a hűség, bajtársiasság, s hogy vigyázzunk egymásra. Ugyanúgy a keresztény életünket is értékek vagy ha úgy tetszik, szabályok szerint élhetjük, mint a tízparancsolat.”

motoros-bucsu-ecsed-2021

A szentmise végén megkért mindenkit, hogy imádkozzunk buzgón a közösségekért, az élőkért és azokért is, akik nem lehetnek itt velünk. Imádkozzunk a Szűzanyához, hogy Szent Fiához jusson el kérésünk, örömünk és bánatunk. A szentmisét az egyéb szándékok mellett a 907-es pozsonyi csata hőseiért ajánlották fel.

motoros-bucsu-ecsed-2021

Az alapítvány kuratóriuma és a szervező motoros partnereink köszönik mindenkinek a jelenlétet, az érdekes, s tartalmas előadásokat, a remek bemutatót, a motoros járőröknek és a körzeti megbízottnak a jelenlétüket és hogy biztosították a felvonulást, a motorosoknak pedig közreműködő segítségüket.

motoros-bucsu-ecsed-2021

Köszönet jár a helyi motorosoknak a vendéglátásért és a rendezvény biztosításáért, valamint a pénteki programok szervezéséért! Hálás szívvel köszönjük az ünnepi szentmise tartalmas bemutatását Dr. Hesz Attila pálos szerzetes testvérnek, a kántor úrnak és a rózsaszentmártoni ministránsnak, továbbá a MotorkerékPálos közösségnek a közreműködést!

motoros-bucsu-ecsed-2021

Köszönet jár az előadóknak és a moderátornak, valamint az idei remek hangulatot a helyszínre varázsoló konferansziénak, a mindig kiváló helyi fotósunknak, a hangosításért felelős szakembernek, a büfé üzemeltetőjének, valamint mindenkinek, aki támogatásával vagy felajánlásával, és szolgálatával segítette az idei motoros búcsú létrejöttét! 

A Jó Isten segítse, a Boldogasszony óvjon mindenkit! Ne feledjétek mottónkat: Jó példával élni két keréken! Széles utat, élményekben gazdag további motoros szezont kívánunk mindenkinek! Motoros üdvözlettel: Csontos Péter koordinátor, a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány alapító tagja.