Könnyen belátható, hogy nem a legjobb érzés olyan gúnyában róni az utakat, amibe korábban beleizzadtál, a ráragadt koszról, porról nem is beszélve. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy rendszeres időközönként kimossátok, megfelelő szerekkel újból formába hozzátok a cuccaitokat.

A motoros ruha tisztítása és ápolása

A ruházat éppúgy igényli az ápolást, mint a sisak vagy maga a motor, és nemcsak saját komfortérzetetek miatt érdemes időt szentelni az ápolásra, hanem mert a hanyagság a drága felszerelés élettartamát is lerövidíti. Miként azt az RMC szakértője a SportMotornak elmondta, a textilből és bőrből készült darabokkal egyaránt muszáj foglalkozni, ám nem mindegy, hogy miként álltok neki a tisztításnak és ápolásnak.

motoros-ruhazat-karbantartasa-es-tarolasa
Roppant fontos az impregnálás, mert segítségével hosszú ideig vízhatlan maradhat az anyag, s évente legalább kétszer érdemes megismételni a műveletet. Fontos, hogy áztatásnál és mosásnál csukjátok össze a tépőzáras részeket, és fordítsatok gondot a kesztyűk úgynevezett „okosujjaira”, illetve a műanyag protektorokra, tekintve, hogy ezek az erősebb dörzsöléstől megkophatnak, megsérülhetnek!

Találkozhattok olyan ruhadarabokkal, melyeknél a gyártó – az erre utaló, általában a bélésbe varrt jelölés alapján – engedi a kíméletes mosógépes mosást, ám ehhez nélkülözhetetlen a speciális szer. Ilyen például az RMC kínálatában is megtalálható S100 textilmosószer, amit feltétlenül öblítő nélkül alkalmazzatok! Persze előbb távolítsátok el a béléseket és protektorokat, azok ugyanis károsodhatnak a gépi tisztítás során!

A motor téliesítése előtt vidd el egy hatékony mosóba, és csapasd le róla a port, valamint a komolyabb szennyeződéseket! Mire hazaérsz, a menetszél még a rejtett zugokból is kiszárítja a nedvességet, így következhet az ápolás. Használj a célnak megfelelő szert, hiszen a bőrfelületek, a fényes és matt műanyagok, plexik, az alumínium és krómozott kiegészítők, továbbá a rozsdásodásra hajlamos felületek jellemzően másmilyen vegyszert igényelnek! Bárhogy is, az RMC kínálatában mindenféle ápoló- és tisztítóanyag megtalálható, biztos, hogy rálelsz a motorodhoz és pénztárcádhoz illő holmikra!

Az esetek többségében kézi koszeltávolítást ír elő a gyártó a ruha kapcsán, tudniillik a textil alapanyagok vízzáró és lélegző rétege viszonylag könnyen károsodhat vagy tönkre mehet a gépben. Amennyiben kézzel álltok neki a műveletnek, langyos vízbe mártott szivaccsal töröljétek át a ruha külső és belső oldalait. A bőrből készült változatokhoz javasoljuk a Briston bőrtisztító gélt, mert ez a környezetbarát anyag nemcsak megújítja az érzékeny felületeket, hanem a külsőre lerakódott masszív szennyeződéseket és rovartetemeket is kíméletesen távolítja el.

motoros-ruhazat-karbantartasa-es-tarolasa
Tiszta szivaccsal kenjétek szét a bőrön az ápolóanyagot! Hagyjatok időt arra is, hogy beszívódjon a felületbe a kence, s csak ezt követően tegyétek el a szekrénybe!

A tisztítást követően jöhet a szárazra törlés és az impregnálás, azaz a vízlepergető külső bevonat felhordása, sőt a végén ne felejtsétek el a viaszolást se! Előbbihez a Motorex Protex Sprét javasolja az RMC szakértője, utóbbihoz pedig a Briston méhviaszos bőrápoló balzsamot! Ezeket egyébként bátran használhatjátok kabátokra, nadrágokra, kesztyűkre és egyéb kiegészítőkre is.

motoros-ruhazat-karbantartasa-es-tarolasa
Nincs ötleted, hogy hol tedd le télen a vasat? Az RMC Motor örömmel segít megoldani a problémádat, hiszen szolgáltatásai között megtalálod a téli tátolást is 

Ne feledkezzetek meg arról sem, hogy a kimosott ruhadarabokat alaposan ki kell szárítani, ellenkező esetben bebüdösödhetnek, sőt akár a penész is megjelenhet rajtuk! Fontos az is, hogy a kabátok és nadrágok ne összehajtogatva, a lakás egyik hűvös sarkában vagy a fűtetlen garázsban pihenjenek, hanem meleg és jól szellőző helyen, vállfára akasztva várják a tavaszt. Így garantáltan nem lesz gondotok, amikor az első márciusi hétvégén ismét felültök a motorra.