Összeszedtünk néhány példát a motorosokkal szembeni előzékenységre, legyenek ötletadók, inspirálóak vagy követendő példák mindenki számára! Ha Te is ismersz hasonló, minket, motorosokat kényeztető megoldást az élet bármely területéről, örömmel vesszük, ha megosztod alul, a kommentek között.

Mobilis vívmányok...

A GPS-es hordozható internetek (értsd: mobil eszközök) terjedésével ma már kismillió alkalmazás közül válogathatunk, többek között útvonaltervezés és útiránykövetés témakörben. Az elsők között a BMW kínálta iPhone és Android platformokra a BMW Motorrad Tour Trackert, ezzel akár valós időben tájékoztathatjuk a bajor géppel száguldó netes közösséget és barátainkat az éppen kibontakozó túráról.

motorosbarat-dolgok-836
„Mobil a kormányon: minden a kormányon!” Te milyen mobil alkalmazásokat használsz motorozásaid közben?

Hasonlóképpen érdekes lehet még az Every Trail Pro és a Bike Trip is. Útkövetés és megosztás tekintetében ugyanazt tudják, amit a többi ilyen jellegű program, de előbbivel képes és videós megjegyzésekkel egészíthetjük ki túráinkat, míg utóbbi – kifejezetten motoros alkalmazásként – megszámolja nekünk a kanyarokat, sőt, még az azokban elért dőlésszögeket is kijelzi.

motorosbarat-dolgok-835
A motorosoknak hasznos appok listája kimeríthetetlen: Waze, Időkép és társai, a különböző motorsport-alkalmazások, és még sorolhatnánk naphosszat

Sportosabban közlekedőknek a Pirelli által kiadott Diablo SuperBiker ajánlott figyelmébe. Ezzel nem túráinkat, hanem pályázásainkat örökíthetjük meg digitálisan, így rendkívül részletes adatbázisban böngészhetünk, olyan infók között, mint a gyorsulási és lassulási érték, dőlésszög, G-erő és a többi. Milyen hasznos, motoros mobilappokat ismertek még? Kíváncsiak vagyunk rá, hogy miket használtok.

Úton...

Ha már a mobilon megterveztük a túrát és útnak indultunk, nyugati szomszédainknál az autópálya-használat körül kellemes meglepetések érhetnek. Ugyan Magyarországon is létezik olcsóbb, tíznapos autópálya-matrica motorosok számára (1470 forintért, szemben a majd’ háromezres autóssal), viszont Ausztriában maga a vignetta is más: a másik oldala ragad, hiszen nem a szélvédőn belülre szánják, és az anyaga is eltérő. És ez csak egyetlen példája azoknak az apró logikus figyelmességeknek, melyekkel Európa szerte találkozhatunk.

motorosbarat-dolgok-825
Az osztrák motoros pályamatrica erősebb anyagból van az autósnál és a hátoldala ragad

Ja, és akkor már ne hagyjuk ki a Figyelek rájuk-feliratos, és ahhoz hasonló, motorost ábrázoló „lökhárító-matricákat” se! Az itthoni változatokkal - remélhetőleg - mindenki találkozott már, ezeket vélhetően motoros felebarátaink vagy azok családtagjai szokták feltenni, az ilyesmi egyébként divatos a tengerentúlon is.

motorosbarat-dolgok-1191
A Motoros Family ezzel a kis zsebtérképpel igyekszik a motoros kirándulók kedvében járni. A motorosok számára érdekes útvonalakat külön kiemelték benne...

Idehaza a MOL kezd mostanában egyre jobban „ránk hangolódni”. Motoros Family elnevezésű mozgalmuk legfőbb célja, hogy motoros közösségi összefogással ahol tud, segítsen. Weboldalukon tájékozódhattok megmozdulásaikról, legutóbbi, augusztusi véradásukon szerkesztőségünk néhány tagja is részt vett.

motorosbarat-dolgok-1142
Harmincnégy túraútvonalat ajánl a Motoros Family térképe. Még a nevezetességeket is összeszedték nekünk...

Apró, de hasznos figyelmesség a Motoros Family részéről az itt látható, ingyenes, motoros Magyarország térkép, amit benzinkutakon találhatunk meg. A zsebinternet és GPS korában is van még létjogosultsága egy ilyen farzseb méretű mini atlasznak, főleg ha abban külön, vastag pirossal ki vannak emelve a jellegzetes, „kihagyni tilos” motorostúra-útvonalak, sőt, a szerkesztők a térkép hátoldalán összegyűjtött 34 túrajavaslatban még a jellegzetességeket, látnivalókat is külön kigyűjtötték.

Parkolnál? Lehet!

Mi, motorosok eleve olyan előjogokkal és engedményekkel rendelkezünk a parkolásban, amilyenekről az autósok még álmodni sem mernek, sok esetben ráadásul külön el is vagyunk kényeztetve, például bevásárló központoknál.

motorosbarat-dolgok-834
Budapesten több helyen is találkozhatunk motorkerékpárok számára fenntartott parkolókkal, akárcsak ennél a 14. kerületi szupermarketnál.

A XIV. kerületi Tesco áruháznál egy többállásos motortárolót alakítottak ki éppen a bejáratnál, és amikor csak arra járunk, használatba is van véve. A Nyugati pályaudvar melletti WestEnd szintén külön motoros parkolót alakított ki a parkolóház P2-es szintjén.

motorosbarat-dolgok-828
Debrecen főterének egy részét nyugodtan birtokba vehetjük kétkeréken... (Fotó: www.civishir.hu)

Debrecen városvezetése is kalapemelést érdemel tőlünk. Nem csak azt tették lehetővé, hogy a kétkerekűek zavartalanul megközelítsék a főteret, de egy számukra fenntartott, külön parkolóhelyet is kialakítottak. Kósa Lajos polgármestert is gyakran látni BMW túramotorjával a városházára érkezni… Az egyik legígéretesebb motorosbarát parkoló ötlete a MotoParkingtól származik:

motorosbarat-dolgok-840
A MotoPark fémdobozaiba belefér minden olyan motoros holmi, ami séta közben csak útban lenne. Egyelőre összesen öt európai országban lettek telepítve a parkolódobozok, alig néhány tucat városban

Az olasz cég által gyártott ízléses, rozsdamentes parkolóboxokban az összes motoros felszerelés elhelyezhető, így nem kell magunkkal cipelni a bukót és kabátot, ha városnézésre indulnánk gyalogosan, plusz a lezáró lánc kérdése is megoldott, hiszen az is szerves részét képezi a MotoParking dobozainak.

motorosbarat-dolgok-841
MotoPark: Lezáró lánc inkluzíve!

A cég weboldalán pontos GPS koordinátákkal adják meg az Európában eddig letelepített parkolódobozok helyét, sajnos azonban egyelőre nincs belőlük túl sok, a legközelebb Varsóban vagy Ravennában találhatjuk meg őket.

FRISSÍTÉS!Úgy tűnik, a MotoParking dobozai másokat is megihlettek. A nagysápi Granárium panzió tulajdonosai öt darab motoros parkolóboxot telepítettek éttermük elé alig néhány napja. Köszönjük!

motorosbarat-dolgok-1225
motorosbarat-dolgok-1223

Termékek nekünk

Ami a motoros felszereléseket illeti, a különböző termékek különböző változatai a mobilappokkal versenyeznek a kínálat kimeríthetetlenségét tekintve, példának vehetjük a motoros napszemüvegeket.

motorosbarat-dolgok-956
Anderson, Helly, Bikereyes, és még sorolhatnánk...

Megannyi gyártó megannyi termékkel, egyvalami azonban mindben közös: kifejezetten motoros felhasználásra optimalizálták őket. Száruk puha, gyakran extrém hajlékony, hogy könnyedén elférjenek a bukóban. A lencsék erősebbek, karcállóbbak a hagyományos szemüvegeknél, a bukón kívül hordott változatoknál pedig végképp.

motorosbarat-dolgok-957
Látod a párnázást? Például ettől motoros a szemüveg: nagyobb sebességnél ezeken fekszik fel fejedre, illetve a menetszél bejutását is csökkenti

De egy napszemüveg túlontúl hétköznapi – itt van azonban a Ventz Gloval Ltd. terméke, a dzsekiszellőztető betét! Filléres műanyagöntvény, mégis egy mennyire valós és nyáron minden bőrruhást érintő problémára kínál megoldást. Szeretjük az ilyen frappáns praktikákat, Ti ismertek még ehhez hasonlóan „egyszerű de nagyszerű” motoros termékeket?

Motoros lakópark?

Japánban néha nem aprózzák el a dolgokat: az Akiyoshi Takagi Architects Tokió belvárosában hozott létre egy többlakásos társasházat, amit kifejezetten a motoros életmódhoz igazítottak.

motorosbarat-dolgok-938
Még a sci-fibe illő Tokióban is különlegességnek számít a motorosok számára épített lakópark. A lakás bejárata maga a garázs...

A lakásokba egy központi csarnokon keresztül lehet bejutni, innen nyílnak az egyes garázsok – ezek ugyanis a motoros apartman bejáratai, hagyományos ajtó már nincs is. Az NE Apartments nevet viselő társasház a helykihasználás miatt lett olyan, amilyen: a mosókonyhát, a garázst, az előszobát és a kamrát egyetlen helység váltja fel, központi díszhelyén magával a motorral.

motorosbarat-dolgok-941
Főhelyen a motor!

A háromemeletes apartmanok a központi garázsbeálló köré csoportosulnak, maga a közös beálló pedig éppen akkora rádiuszú kör alapterületű, amekkora egy tipikus motor fordulóköre.

…és abszurditásban is…

Majd, amikor minden földi túra véget ért, örök nyugovóra is igazi motorosként térhetünk. Halottas motort, motoros temetést és motoros fejfát láttunk már korábban nem egyet, sőt, egyesek tudatosan azt kérik, hogy szeretett kétkerekűjükön ülve kerüljenek a föld alá. No, de motoros urnát látott-e már valaki közületek?

motorosbarat-dolgok-832
Hiánypótló termék a motoros urna!

Pedig létezik! Szeretteink ezentúl porhüvelyünk megmaradt hamvait akár egy ilyen pompás, léghűtéses hengert mintázó urnában is tarthatják… Azt mondod, hiánypótló termék? Ismertek hasonló példákat motoros dolgokra? Ha jut egy percetek, ne tartsátok magatokban, alul a hozzászólások között osszátok meg saját élményeiteket „motorosbarát dolgok” témakörben!