· 2014. augusztus 19. 11

Extra: motorosbarát dolgok

Ha figyelnek ránk...

Minden motorosnak jól eső érzés, ha kifejezetten rá gondolnak. Egyre gyakrabban célozzák meg tudatosan a kétkeréken közlekedőket a legkülönbözőbb szolgáltatásokat nyújtó cégek, de célirányosan motorbarát megoldás már a mindennapi közlekedés során is egyre gyakrabban tapasztalható.
Összeszedtünk néhány példát a motorosokkal szembeni előzékenységre, legyenek ötletadók, inspirálóak vagy követendő példák mindenki számára! Ha Te is ismersz hasonló, minket, motorosokat kényeztető megoldást az élet bármely területéről, örömmel vesszük, ha megosztod alul, a kommentek között.

Mobilis vívmányok...

A GPS-es hordozható internetek (értsd: mobil eszközök) terjedésével ma már kismillió alkalmazás közül válogathatunk, többek között útvonaltervezés és útiránykövetés témakörben. Az elsők között a BMW kínálta iPhone és Android platformokra a BMW Motorrad Tour Trackert, ezzel akár valós időben tájékoztathatjuk a bajor géppel száguldó netes közösséget és barátainkat az éppen kibontakozó túráról.
{{articleGallery[836].caption}}
Hasonlóképpen érdekes lehet még az Every Trail Pro és a Bike Trip is. Útkövetés és megosztás tekintetében ugyanazt tudják, amit a többi ilyen jellegű program, de előbbivel képes és videós megjegyzésekkel egészíthetjük ki túráinkat, míg utóbbi – kifejezetten motoros alkalmazásként – megszámolja nekünk a kanyarokat, sőt, még az azokban elért dőlésszögeket is kijelzi.
{{articleGallery[835].caption}}
Sportosabban közlekedőknek a Pirelli által kiadott Diablo SuperBiker ajánlott figyelmébe. Ezzel nem túráinkat, hanem pályázásainkat örökíthetjük meg digitálisan, így rendkívül részletes adatbázisban böngészhetünk, olyan infók között, mint a gyorsulási és lassulási érték, dőlésszög, G-erő és a többi. Milyen hasznos, motoros mobilappokat ismertek még? Kíváncsiak vagyunk rá, hogy miket használtok.

Úton...

Ha már a mobilon megterveztük a túrát és útnak indultunk, nyugati szomszédainknál az autópálya-használat körül kellemes meglepetések érhetnek. Ugyan Magyarországon is létezik olcsóbb, tíznapos autópálya-matrica motorosok számára (1470 forintért, szemben a majd’ háromezres autóssal), viszont Ausztriában maga a vignetta is más: a másik oldala ragad, hiszen nem a szélvédőn belülre szánják, és az anyaga is eltérő. És ez csak egyetlen példája azoknak az apró logikus figyelmességeknek, melyekkel Európa szerte találkozhatunk.
{{articleGallery[825].caption}}
Ja, és akkor már ne hagyjuk ki a Figyelek rájuk-feliratos, és ahhoz hasonló, motorost ábrázoló „lökhárító-matricákat” se! Az itthoni változatokkal - remélhetőleg - mindenki találkozott már, ezeket vélhetően motoros felebarátaink vagy azok családtagjai szokták feltenni, az ilyesmi egyébként divatos a tengerentúlon is.
{{articleGallery[1191].caption}}
Idehaza a MOL kezd mostanában egyre jobban „ránk hangolódni”. Motoros Family elnevezésű mozgalmuk legfőbb célja, hogy motoros közösségi összefogással ahol tud, segítsen. Weboldalukon tájékozódhattok megmozdulásaikról, legutóbbi, augusztusi véradásukon szerkesztőségünk néhány tagja is részt vett.
{{articleGallery[1142].caption}}
Apró, de hasznos figyelmesség a Motoros Family részéről az itt látható, ingyenes, motoros Magyarország térkép, amit benzinkutakon találhatunk meg. A zsebinternet és GPS korában is van még létjogosultsága egy ilyen farzseb méretű mini atlasznak, főleg ha abban külön, vastag pirossal ki vannak emelve a jellegzetes, „kihagyni tilos” motorostúra-útvonalak, sőt, a szerkesztők a térkép hátoldalán összegyűjtött 34 túrajavaslatban még a jellegzetességeket, látnivalókat is külön kigyűjtötték.

Parkolnál? Lehet!

Mi, motorosok eleve olyan előjogokkal és engedményekkel rendelkezünk a parkolásban, amilyenekről az autósok még álmodni sem mernek, sok esetben ráadásul külön el is vagyunk kényeztetve, például bevásárló központoknál.
{{articleGallery[834].caption}}
A XIV. kerületi Tesco áruháznál egy többállásos motortárolót alakítottak ki éppen a bejáratnál, és amikor csak arra járunk, használatba is van véve. A Nyugati pályaudvar melletti WestEnd szintén külön motoros parkolót alakított ki a parkolóház P2-es szintjén.
{{articleGallery[828].caption}}
Debrecen városvezetése is kalapemelést érdemel tőlünk. Nem csak azt tették lehetővé, hogy a kétkerekűek zavartalanul megközelítsék a főteret, de egy számukra fenntartott, külön parkolóhelyet is kialakítottak. Kósa Lajos polgármestert is gyakran látni BMW túramotorjával a városházára érkezni… Az egyik legígéretesebb motorosbarát parkoló ötlete a MotoParkingtól származik:
{{articleGallery[840].caption}}
Az olasz cég által gyártott ízléses, rozsdamentes parkolóboxokban az összes motoros felszerelés elhelyezhető, így nem kell magunkkal cipelni a bukót és kabátot, ha városnézésre indulnánk gyalogosan, plusz a lezáró lánc kérdése is megoldott, hiszen az is szerves részét képezi a MotoParking dobozainak.
{{articleGallery[841].caption}}
A cég weboldalán pontos GPS koordinátákkal adják meg az Európában eddig letelepített parkolódobozok helyét, sajnos azonban egyelőre nincs belőlük túl sok, a legközelebb Varsóban vagy Ravennában találhatjuk meg őket.
FRISSÍTÉS!
Úgy tűnik, a MotoParking dobozai másokat is megihlettek. A nagysápi Granárium panzió tulajdonosai öt darab motoros parkolóboxot telepítettek éttermük elé alig néhány napja. Köszönjük!
{{articleGallery[1225].caption}}
{{articleGallery[1223].caption}}

Termékek nekünk

Ami a motoros felszereléseket illeti, a különböző termékek különböző változatai a mobilappokkal versenyeznek a kínálat kimeríthetetlenségét tekintve, példának vehetjük a motoros napszemüvegeket.
{{articleGallery[956].caption}}
Megannyi gyártó megannyi termékkel, egyvalami azonban mindben közös: kifejezetten motoros felhasználásra optimalizálták őket. Száruk puha, gyakran extrém hajlékony, hogy könnyedén elférjenek a bukóban. A lencsék erősebbek, karcállóbbak a hagyományos szemüvegeknél, a bukón kívül hordott változatoknál pedig végképp.
{{articleGallery[957].caption}}
De egy napszemüveg túlontúl hétköznapi – itt van azonban a Ventz Gloval Ltd. terméke, a dzsekiszellőztető betét! Filléres műanyagöntvény, mégis egy mennyire valós és nyáron minden bőrruhást érintő problémára kínál megoldást. Szeretjük az ilyen frappáns praktikákat, Ti ismertek még ehhez hasonlóan „egyszerű de nagyszerű” motoros termékeket?

Motoros lakópark?

Japánban néha nem aprózzák el a dolgokat: az Akiyoshi Takagi Architects Tokió belvárosában hozott létre egy többlakásos társasházat, amit kifejezetten a motoros életmódhoz igazítottak.
{{articleGallery[938].caption}}
A lakásokba egy központi csarnokon keresztül lehet bejutni, innen nyílnak az egyes garázsok – ezek ugyanis a motoros apartman bejáratai, hagyományos ajtó már nincs is. Az NE Apartments nevet viselő társasház a helykihasználás miatt lett olyan, amilyen: a mosókonyhát, a garázst, az előszobát és a kamrát egyetlen helység váltja fel, központi díszhelyén magával a motorral.
{{articleGallery[941].caption}}
A háromemeletes apartmanok a központi garázsbeálló köré csoportosulnak, maga a közös beálló pedig éppen akkora rádiuszú kör alapterületű, amekkora egy tipikus motor fordulóköre.

…és abszurditásban is…

Majd, amikor minden földi túra véget ért, örök nyugovóra is igazi motorosként térhetünk. Halottas motort, motoros temetést és motoros fejfát láttunk már korábban nem egyet, sőt, egyesek tudatosan azt kérik, hogy szeretett kétkerekűjükön ülve kerüljenek a föld alá. No, de motoros urnát látott-e már valaki közületek?
{{articleGallery[832].caption}}
Pedig létezik! Szeretteink ezentúl porhüvelyünk megmaradt hamvait akár egy ilyen pompás, léghűtéses hengert mintázó urnában is tarthatják… Azt mondod, hiánypótló termék? Ismertek hasonló példákat motoros dolgokra? Ha jut egy percetek, ne tartsátok magatokban, alul a hozzászólások között osszátok meg saját élményeiteket „motorosbarát dolgok” témakörben!