· 2020. szeptember 10. 40

Sok gondot okoznak a terepezők

Hiába a térkép...

A természetvédők már ingyenes, online térképekkel segítik a terepen autózókat, motorozókat, de ez sem számít. Folyamatos a konfliktus az erdőkben, és a razzia sem végleges megoldás.
Többször foglalkoztunk már az erdőben motorozás szabályaival, most nem is ismételnénk a pontos előírásokat – akit érdekel, itt megtalálja őket korábbi írásunkban. Most viszont a vadászok, erdészek üzentek a két- és négykerekű off-roadosoknak, hogy érdemes lenne kicsit fegyelmezettebben, körültekintőbben veretni, főként, hogy ehhez igyekeznek minden segítséget megadni.

Online térkép erdőjáróknak

Sárik Péter, a Bujáki Erdészeti Igazgatóság vezetője nyilatkozott a Nool.hu-nak, ezzel üzenve a Bér-patak völgyében és a környéken motorozóknak.
{{articleGallery[26721].caption}}
Kiemelte, hogy nem véletlenül ütközik szabályokba az erdőben motorozás, hiszen – többek között – talajtömörödést okoz, ami gátolja a fák növekedését, a növényzet megújulását, illetve meghiúsítja az új csemeték ültetését. Az már csak ráadás, hogy a patakon átkelő járművekből hűtőfolyadék, kenőanyag stb. kerülhet a vízbe, ami több ezer liter tiszta vizet szennyez be.
{{articleGallery[26722].caption}}
Végül a turisták üzenetét továbbította a terepjárósok, motorosok felé, ugyanis sokan jelezték neki, hogy „nem azért járnak ide sétálni, hogy száguldó motorok elől kelljen félreugrálniuk”. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy más Nemzeti Parkokhoz hasonlóan a Bujáki Erdészeti Igazgatóság is kiadott ingyenes online térképet, hogy a motorosok választhassanak legális földutakat, erdei átvezető utakat az „ahogy esik, úgy puffan” el helyett, de a patakokban, turistautakon felbukkanó gépek nem arról árulkodnak, hogy sokan élnének ezzel...
{{articleGallery[26720].caption}}
– Vannak táblák is kihelyezve, de azok egy részét tönkreteszik, ellopják és keresztülhajtanak rajtuk. Egy online térképet is készítettünk, amely reményeink szerint az eddiginél több embert ösztönöz arra, hogy ne ezt a területet használja, hiszen a megyében is rengeteg olyan hely van, amely direkt erre a célra lett kialakítva – tette hozzá Sárik Péter.